SSICG: Ocjena poslovnog ambijenta u Crnoj Gori 5,8 od mogućih 10

Saopšteno je da je rejting zasnovan na percepciji članica Savjeta, a ne na određenoj metodologiji
0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.06.2012. 13:56h

Savjet stranih investitora (SSICG) ocijenio je poslovni ambijent u Crnoj Gori sa 5,8 od ukupno 10, što je relativno dobra ocjena, mada može biti i bolja ako se stovre pretpostavke za napređenje poslovnog ambijenta, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare tog udruženja.

Saopšteno je da je rejting zasnovan na percepciji članica Savjeta, a ne na određenoj metodologiji, te da je u pitanju orjentaciono mjerilo Vladi kako strani investitori vide crnogorski poslovni ambijent.

Predsjednik Savjeta Sabolč Horvat naveo je da postoji još prostora za dalje unaprijeđenje ključnih oblasti na osnovu kojih je rejting sastavljen, te da se država i dalje suočava sa problemom primjene zakona u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

„Posebno je taj problem izražen u oblastima rada, nekretnina i poreza”, upozorio je Sabolč, na prezentaciji Bijele knjige o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori u 2011. godini, u kojoj je sadržan dio vezan za rejting.

SSCG objavljuje Bijelu knjigu jednom godišnje, kako bi informisali domaću javnost o trenutnim uslovima poslovnog okruženja, biznis barijerama i preporukama za uklanjanje problema i stvaranje pretpostavki za brži i uspješniji razvoj biznisa i povećanje konkurentnosti.

Član Savjeta i suvlasnik bečićkog hotela „Splendid” Žarko Radulović kazao je da se u turizmu tokom prošle godine desili negativni trendovi.

„Konkretno, Zakon o zabrani pušenja koji je nanio veliku štetu i nije donešen u pravo vrijeme. Savjet je tu da ukaže na anomalije koje se rješavaju brzo i lako, samo kad se hoće”, ocijenio je Radulović, dodajući da je crnogorski turizam pokazao da se radi o najotpornijem segmentu domaće ekonomije na ekonomske i finansijske izazove.

Bonus video: