Ljeto u Crnoj Gori: Više i bolje za iste cijene

Budva, metropola turizma dočekuje špic ljetnje sezone spremnija nego ikada, U Baru još traju radovi, u Kotoru muzika dočekuje goste
57 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 17:27h

Iz opština na Crnogorskom primorju kažu da su spremni za sezonu, da su riješili mnoge ranije probleme i poboljšali ponudu zbog čega su uvjereni da će biti više gostiju nego prošlog ljeta.

Iako je predsezona odavno počela, turiste i dalje na saobraćajnicama u Baru, Ulcinju i Herceg Novom kao i na nekim drugim lokacijama dočekuju građevinske mašine. Iz lokalnih uprava obećavaju da će sve biti završeno u narednih deset do 15 dana.

U Herceg Novom su na snazi restrikcije vode, ali bi trebalo da budu završene do 21. juna. Hotelijeri i ugostitelji kažu da su zadržali cijene iz prethodnih godina.

Manje buke, više parkinga

Prema stavu budvanskih zvaničnika, metropola turizma dočekuje špic ljetnje sezone spremnija nego ikada. Problem buke, na koju je bilo najviše žalbe svih prethodnih godina, napokon je kako se nadaju riješen.

Skupština Crne Gore je izmjenama zakona o buki omogućila predsjednicima opština da odrede zone u kojima će biti dozvoljeno emitovanje muzike do jedana sat iza ponoći, a očekuje se da će od sjutra početi izdavanje privremenih dozvola.

Svaki onaj ugostitelj koji bude napravio jedan prekršaj, odnosno emituje muziku na otvorenom van dozvoljenog termina, odnosno nakon jedan, biće mu povučena dozvola za rad.

Ovu sezonu Budva dočekuje goste sa gotovo tri hiljada parking mjesta, za 500 više nego lani. Cijene, kako u hotelima, restoranima i privatnom smještaju ostale su na istom nivou. Ugostitelji su takođe zadržali iste cjenovnike, dok je sličana situacija i na plažama, gdje su cijene mobilijara ostale nepromijenjene.

Vode i struje, kako poručuju iz lokalnog Vodovoda i Elektrodistribucije neće faliti. Nakon priključenja na regionalni sistem vodosnabdijevanja, Budva nema problema sa nestašicama vode.

Budvansko ljeto sa 20 festivala

Kada je riječ o kulturno-zabavnom programu, ovoga ljeta gotovo svi su pripremili još zanimljivija dešavanja. Osim centralnog projekta "Budvansko ljeto" koga realizaje Opština, TO Budve u saradnji sa HG Budvanska rivijera i agencijom Kopirajt, a koji obuhvata ukupno 20 festivala, muzičkih dešavanja, fešti, manifestacija, očekuje se i vruće zabavno ljeto u svim velikim diskotekama, prije svih u Top hilu, pa do koncertnog podijuma na Jazu, gdje je najavljen veliki muzički spektakl sa zvijezdama iz regiona i svijeta.

Budva ove godine dočekuje ljetnju sezonu sa ukupno 97 hotela i nešto manje od 15 hiljada ležaja u tom vidu smještaja. Takođe u privatnom smještaju kao legalno se vodi još 22 hiljade ležaja, koji su kategorisani, dok je dodatnih 35 hiljada ležaja u vikend stanovinama obuhvaćeno takozvanom turističkom taksom.

Prema procjenama zvaničnika, u legalne tokove time je uvedeno nešto manje od 70 hiljada ležaja.

Nema Plavog horizonta, radi Magnolija

Špic aktuelne ljetnje turističke sezone Tivat dočekuje bez svog najvećeg hotela – Plavi horizont kapaciteta 650 kreveta u uvali Pržno. Stari hotel podignut prije više od 30 godina je srušen da bi na njegovom mjestu do septembra 2014. katarski državni investicioni fond Qatari Diar podigao novi luksuzni turistički resort vrijedan preko 250 miliona eura, ranga 5 zvjezdica.

Stoga će Tivat u svojim ovogodišnjim turističkim statistikama dobrano osjetiti nedostatak najvećeg hotela koji je ljeti u periodu od početka juna do druge polovine septembra bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Preliminarne procjene sa kojima niko zvanično ne želi izaći u javnost su da će nedostatak Plavog horizonta za najmanje petinu smanjiti ukupan broj ostvarenih noćenja koji se u Tivtu minulih godina kretao oko 300 hiljada godišnje.

Taj manjak će tek djelimično nadoknaditi najveći novitet ovo sezonske ponude Tivta – hotel Magnolija koji je u centru Tivta u sklopu poslovnog kompleksa na Trgu magnolija otvoren u februaru. Ovaj objekat ranga 4 zvjezdice raspolaže sa 145 ležajeva u 55 apartmana.

Novine u Porto Montenegru

Osnovne novine u turističkoj ponudi Tivta za ovo ljeto su u domenu vanpansiona, pa se tako u sklopu nautičkog naselja i marine Porto Montenegro otvara čitav niz novih trgovinskih i ugostiteljskih objekata među kojima i prvi autentični japanski restoran u Crnoj Gori Mitsu.

Već je otvoren Watersport Rental Centre gdje se iznajmljuju gliseri, skuteri, oprema za skijanje na vodi, jedrilice i širok spektar rekvizita za rekreaciju i zabavu na vodi, a 65-metarski otvoreni bazen Lido Mar ovog će ljeta raditi pod menadžmentom poznatog španskog operatera Purobeach.

U marini Porto Montenegro je već postavljeno i nekoliko novih plutajućih gatova na kojima se dobilo tridesetak novih vezova za manje jahte.

Kasni završetak bulevara u Baru

Najveća vidljiva razlika u odnosu na prošlu sezonu u Baru jeste gradilište bulevara od Šušanja do zgrade Opštine. Saobraćajnica duga 2,1 kilometar koja će najvećim dijelom imati četiri trake sa kompletnom pratećom infrastrukturom treba da ubrza prolaz motornih vozila kroz ljeti najzakrčeniji dio grada.

Još uvijek nije jasno kada će biti okončani ovi opsežni radovi koji iz dana u dan uzrokuju sve veće gužve na drumu i sve veću prašinu u neposrednom zaleđu šušanjske plaže. Probijen je prvi postavljeni rok -15. jun, drugi rok - kraj ovog mjeseca, po svemu sudeći takođe neće biti ispoštovan, izgleda da ostaje da se čeka 13. jul.

Druga velika infrastrukturna investicija u Baru koja će biti operativna ovog ljeta jeste Regionalna sanitarna deponija na Možuri za opštine Bar i Ulcinj.

Počinje sa radom desetog jula, a u narednih 20 godina riješiće sve probleme sa odlaganjem čvrstog otpada u ove dvije opštine jer svojim kapacitetom od 1,2 miliona tona omogućava deponovanje 50-60.000 tona godišnje, a Bar i Ulcinj sada prave 30-40.000 tona otpada godišnje. Deponija košta 5,6 miliona eura.

Bez novih hotela

Za razliku od ovih krupnih ulaganja u infrastrukturu, u barskoj opštini između dva ljeta nije bilo investicija u smještajne kapacitete, pa njihova kvalitativna struktura i dalje ostaje veoma nepovoljna - od 36 hotela, svega tri su sa četiri zvjezdice - Kalamper i Ruža vjetrova na Velikom pijesku, te Prinses u Baru.

Osnovno emitivno tržište je srpsko, za kojim slijede Rusija, BiH i Makedonija, a osnovni adut barske ponude ostaje 46 kilometara morske obale sa devet kilometara pješčanih plaža i 65 kilometara jezerske obale.

Sezonu su tradicionalno već krajem aprila otvorile radničke i studentske igre u odmaralištu Biserna obala u Čanju. Prema dugogodišnjoj praksi, nautička sezona otvorena je u obje barske marine početkom maja, a svakog dana na njihove dokove dolaze nove jedrilice i jahte.

Jak porast posjete u odnosu na prošli jun zabilježen je na Skadarskom jezeru - autobusi sa turistima iz Petrovca, Budve i Kotora svakodnevno dolaze na Virpazar, iz kojeg kreću izleti turističkim brodićima po jezeru.

Bolji buking u Herceg Novom

Prve sezonske turiste na hercegnovskoj rivijeri dočekuju 20. satne restrikcije vode, (koje bi trebalo da budu završene do 21. juna) građevinski radovi, skuplji taksi prevoz i parking i više cijene na trajektu Kamenari - Lepetani, ali je prema podacima lokalne Turističke organizacije, buking u hotelima uprkos tome 10 do 15 odsto bolji u odnosu na prošlogodišnji period.

Na hercegnovskoj rivijeri odmara 5.666 gostiju, što je za 2 odsto više nego lani u isto vrijeme. U hotelima je 2.599 turista, osam odsto više nego lani dok je smještaj u domaćinstvima odabrao 2.721 gost ili jedan odsto manje nego sredinom juna prošle godine.

I odmarališta bilježe sve veći broj gostiju, danas ih je 320 dok je u autokampovima 226 gostiju, za četiri odsto više nego prošle godine. Od ukupnog broja gostiju 4.373 su stranci.

Glavna turistička sezona se već godinama na hercegnovskoj rivijeri svodila na 45 ljetnjih dana u julu i avgustu. Taj period hotelijeri dočekuju s optimizmom jer je već sada prodato oko 85 odsto kapaciteta u hotelskom smještaju, ili 3.825 kreveta.

Međutim, gradu nedostaju veliki luksuzni hoteli za koje turistički poslenici tvrde da su nosilac razvoja visokog turizma.

Herceg Novi raspolaže sa oko 4.500 kreveta u tridesetak kategorisanih objekata smještaja, a procjenjuje se da ih je nekoliko puta više.

Smještaj od šest do 150 eura

Cijene smještaja u svim kategorijama su na nivou prošlogodišnjih. U hotelima sa dvije zvjezdice polupansion u glavnoj sezoni košta od 31 do 33 eura, u hotelima s tri zvezdice od 30 do 40 eura u predsezoni, a tokom jula i avgusta od 40 do 50 eura.

U hotelima sa četiri zvezdice polupancion u julu i avgustu gosti će plaćati od 65 do 140 eura, a zakup apartmana u hotelima je od 120 do 180 eura, a u luks apartmanima od 350 do 470.

Iz sezone u sezonu u ponudi je sve kvalitetniji smještaj u domaćoj radinosti po cijeni od 6 do 10 eura, a tokom sezone od 10 do 20 eura.

Cijene u apartmanima će se kretati između 25 i 30 eura u predsezoni i između 40 – 80 eura u julu i avgustu. Za luksuznije apartmane trebalo bi izdvojiti od 80 do 150 eura.

U vanpansionskoj ponudi po svemu sudeći i ove godine preovladavaće vašarište, a najmanje će biti originalnih proizvoda i usluga karakterističnih za ovo podneblje.

Kulturna ponuda biće raznovrsna – pitanje je da li i isto toliko kvalitetna. Ali svakako treba izdvojiti festivale i manifestacije Sunčane skale, Sinestezije, Noć kulture, Dani muzike, Trg od knjige, Hercegnovski filmski festival i Guitar Art Summer Festival, koji će sigurno opredijeliti jedan broj gostiju da dio odmora provedu na hercegnovskoj rivijeri.

U Kotoru izletnici najbrojniji turisti

V. d. direktora kotorske Turističke organizacije Mirza Krcić očekuje da će ova turistička sezona biti dobra, sa preko 200.000 izletnika, te da će broj turista biti na nivou prošlogodišnjeg i da će svi kapaciteti budu popunjeni.

U Kotoru trenutno boravi 755 gostiju (od čega je 384 smješteno u hotelima, dok je 371 u privatnom smještaju), što je za 13 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Krcić podsjeća da s obzirom na to da Kotor nema velikih hotelskih kapaciteta, najbrojniji i najznačajniji aspekt posjeta čine izletnički programi, turisti sa kruzera i drugi oblici dolazaka sa kraćim zadržavanjem.

Za prvih pet mjeseci Kotor je posjetilo 56.000 izletnika koji su obuhvaćeni obavezom plaćanja izletničke takse, što je za 11 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Najbrojniji su posjetioci iz Francuske, Velike Britanije, Rusije, Njemačke, Španije, Japana, a ove godine je zapažen povećan broj izletnika iz Tajvana i Sjedinjenih Američkih Država.

"Izletnici, kao i svi ostali turisti, za sve informacije mogu se obratiti na naš info punkt ´kameni kiosk´, ispred glavnih gradskih vrata, gdje takođe mogu dobiti i besplatnu mapu grada, od ove godine rađenu na osam svjetskih jezika", kazao je Krcić.

Kada je riječ o nautičkom turizmu za prvih pet mjeseci, u kotorsku luku je uplovilo 65 brodova sa 3.647 putnika i 159 jahti sa 513 putnika.

Jedna od zanimljivih turističkih ponuda je i lokalitet Rimski mozaici u Risnu koji je od početka rada 1. aprila do 8. juna posjetilo 1.656 posjetilaca, od čega su pojedinačne posjete činile 34,3 odsto, dok je u organizovanim grupama stiglo 65,7 odsto posjetilaca. Krcić kaže da se broj posjetilaca Rimskim mozaicima uvećao za 8,63 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Gradska muzika dočekuje goste

Krcić navodi jedan od novih projekata, a to je saradnja sa Gradskom muzikom iz Kotora koja je počela u aprilu ove godine.

“Orkestar Gradske muzike održava koncerte unutar Starog grada na raznim pjacama i na taj način poželimo dobrodošlicu brojnim posjetiocima našeg grada. Koncerti se održavaju svake druge subote u ranim jutarnjim časovima. Osim toga Sajt TO Kotor obogaćen je novim sadržajem. Riječ je o 3D prezentaciji Kotora koja omogućuje istraživanje virtuelnog prostora Starog grada. Ova prezentacija sadrži kvalitetne fotografije i omogućava korisnicima da posjete različite atrakcije. Prezentacija obuhvata 23 lokacije, a uvršteni su gradski trgovi, poznatije ulice, katedrala i crkve", kazao je Krcić.

Iako je predsezona odavno počela, turiste i dalje na saobraćajnicama u Baru, Ulcinju i Herceg Novom kao i na nekim drugim lokacijama dočekuju građevinske mašine. Iz lokalnih uprava obećavaju da će sve biti završeno u narednih deset do 15 dana. U Herceg Novom su na snazi restrikcije vode, ali bi trebalo da budu završene do 21. juna.

Panoramski autobus do Risna i Perasta

Uskoro počinje realizacija još jednog projekta koji organizuje mješovita crnogorsko-hrvatska kompanija Kotor open tour d.o.o. uz stručnu podršku Nacionalne turističke organizacije TO Kotor i Opštine, a podrazumijeva dva panoramska autobusa koji će od sjutra saobraćati na relaciji Kotor – Risan – Perast – Bajova Kula – Kotor.

Krcić ističe da je ovaj vid turističke ponude jedinstven i prvi put prisutan u Crnoj Gori, kao i na ovom dijelu Mediterana. On je dodao da je TO učestvovala u radnim i humanitarnim akcijama kao što su do sada bile pošumljavanje brda Vrmac, sađenje platana ispred osnovnih škola Narodni heroj "Sava Ilić" u Dobroti i "Veljko Drobnjaković" u Risnu, čišćenje rijeke Škurde i gradskih zidina na tom području, a tako će i nastaviti.

Ulcinj očekuje više gostiju, bez gužve do Velike plaže

Direktor Turističke organizacije Ulcinja Minir Karamanaga kaže da je do sada broj turista za oko četiri odsto veći nego prošle godine, da su riješili ili završavaju rješenje komunalnih i saobraćajnih problema, da je proradio hotel Otrant i da je sezona marketinški dobro pripremljena, i da zbog svega toga očekuje dobru sezonu.

"Završava se izgradnja mosta na Port Mileni i očekujemo da uskoro bude pušten u saobraćaj zahvaljujući čemu će se brže stizati na Veliku plažu. Time će biti elminisane gužve na putu koje su do sada postojale u špicu sezone i koje su bile jedan od problema koji su turisti najčešće pominjali".

"Završena je i rekonstrukcija šest kilometara puta prema Albaniji, što će značajno olakšati saobraćaj na tom pravcu. Komunalno preduzeće je nabavilo novu mehanizaciju, povećalo broj kontejnera i naručilo specijalnu mašinu za čišćenje plaža, zbog čega se mogu očekivati čiste ulice i plaže. Priključenjem na Regionalni vodovod riješeni su problemi sa vodom koje smo ranije imali", kazao je Karamanaga.

Hotel Otrant prošle sezone nije radio, a prije tri mjeseca ga je zakupila ulcinjska firma Agros. "Otrant je počeo dobro da radi i prema informacijama koje imam skoro da je rasprodat do novembra. Imali smo dobre nastupe na sajmovima turizma u regionu, na kojima je bilo veliko interesovanje agencija i turista za našu ponudu. Juče smo imali organizovanu posjetu grupe novinara iz Srbije, a narednih dana će nam doći predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova", kazao je Karamanaga.

On je kazao da je počelo i rješavanje problema sa otpadnim vodama kod kanala Port Milena, ali da ne zna kada će radovi biti završeni.

Galerija

Bonus video: