Vlada vratila PDV, KAP platio dug EPCG

Iz menadžmenta Kombinata saopštili da bi novo smanjenje struje toj kompaniji za nju bilo pogubno
16 komentar(a)
KAP, Elektroliza, Foto: Luka Zeković
KAP, Elektroliza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2012. 18:38h

Predstavnici Vlade, Kombinata aluminijuma i Elektroprivrede dogovorili su da 1,3 miliona eura duga Kombinata elektroenergetskoj kompaniji bude isplaćeno od dijela PDV-a koji Vlada na vrijeme nije vratila KAP-u.

"To je završeno", rekao je "Vijestima" jedan od tri učesnika pregovora ali nije mogao precizirati da li je novac legao na račun EPCG ili se radilo o trostrukoj kompenzaciji, odnosno prebijanju dugova.

Na taj način izbjegnuto je dodatno smanjenje električne energije KAP-u za 53 megavata u narednih pet dana i makar za neko vrijeme okončana kriza u odnosima dviju kompanija.

Iz menadžmenta Kombinata saopštili da bi novo smanjenje struje toj kompaniji za nju bilo pogubno.

"Trenutnu tešku poslovnu situaciju KAP-a dodatno komplikuju neobjašnjivi potezi državnih insitucija, koje već nekoliko mjeseci neosnovano uskraćuju kompaniji sredstva na osnovu povraćaja PDV-a. Upravo ta sredstva predstavljaju jedinu mogućnost da KAP u kratkom roku plati Elektroprivredi dio duga za struju, istakli su iz menadžmenta.

Iz kompanije su dodali da bi "najavljeno smanjenje struje za ukupno 80 megavat časova značilo da KAP mora da ugasi polovinu ćelija u Elektrolizi koje su sada u funkciji".

"Takav negativan poremećaj u tehnološkom procesu teško bi izdržale i mnogo stabilnije fabrike aluminijuma u svijetu, a za KAP bi praktično bio poguban. Koliko se svaki poremećaj u isporuci struje negativno odražava na naše poslovanje, najbolje govori činjenica da je smanjenje od 30 MW, koje je trenutno na snazi, povećalo troškove proizvodnje za više od 75 dolara po toni aluminijuma", naveli su iz KAP-a.

Iz menadžmenta napominju, međutim, da od februara ove godine finansijska situacija postaje sve složenija, posebno od kada EPCG naplaćuje KAP-u struju po tržišnoj cijeni od 42 do 44 eura po megavatu.

Iz KAP-a su saopštili da su još u posljednjem kvartalu 2011. i januaru ove godine pokazali da mogu izmirivati svoje tekuće obaveze

Cijena metala pala na 1.923 dolara

Na nesreću negativni trendovi na Londonskoj berzi metala se nastavljaju jer je cijena aluminijuma u srijedu pala na prosječni nivo od 1.923 dolara po toni, što je najniže u ovoj kalendarskoj godini.

Iz KAP-a su saopštili da su još u posljednjem kvartalu 2011. i januaru ove godine pokazali da mogu izmirivati svoje tekuće obaveze. Od novembra prošle godine troškovi proizvodnje su niži za 129 dolara po toni metala, ali to je još nedovoljno da proizvodnja u KAP-u počne odbacivati profit.

Bonus video: