Lukšić: Raskid ugovora sa Brkovićem bi koštao budžet

"Vlada je spremna da nađe način koji bi u saradnji sa bankama povjeriocima mogao obezbijediti novog partnera, u slučaju da Vektra ne može da realizuje obavezu“
59 pregleda 13 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2012. 07:01h

Premijer Igor Lukšić juče se nije eksplicitno izjasnio o raskidu privatizacionog ugovora za hotelsko preduzeće Vektra Boka, koja je u vlasništvu Vektre Montenegro, bankrotiranog biznismena Dragana Brkovića.

"To je dosta specifična situacija. U svakom privatizacionom ugovoru imate uslove na bazi kojih se eventualno pokreće raskid ugovora. Čini mi se da ne bi bilo dobro da dođemo u situaciju da odlučimo da raskinemo ugovor i da zbog toga moramo da vraćamo neka sredstva koja su prije nekoliko godina uplaćena. Tim prije što je, ako se ne varam, vlasnik sadašnje Vektre Boka kroz kreditni aranžman došao do novca za isplatu kupoprodajnu cijenu i počeo da neke investicije sprovodi bez obzira na to što to nije odmaklo”, kazao je Lukšić.

Brković je HTB Boka kupio za 22 miliona eura, a jedna od spornih odredbi privatizacionog ugovora predviđa da država vrati 15 miliona eura kupcu ukoliko ga Vlada raskine. Za takav scenario Vlada ne bi trebalo da strahuje jer Brković nije ispunio investicione obaveze, a zbog dugovanja Vektre treba da se plaši da ne može poštovati ni novi rok za ulaganja iz aneksa ugovora.

Lukšić kaže da treba naći najoptimalnije rješenje i stvoriti uslove za realizaciju usvojene prostorno-planske dokumentacije, a da se ne optereti budžet.

"Vlada je spremna da nađe način koji bi u saradnji sa bankama povjeriocima mogao obezbijediti novog partnera, u slučaju da Vektra ne može da realizuje obavezu“, ističe Lukšić.

Uvođenje stečaja tražili su OTP faktoring i CKB banka krajem novembra 2011. zbog duga od 3,95 miliona eura.

Bonus video: