Uskoro tender za Kraljičinu plažu

Gradonačelnik Bara Žarko Pavićević u razgovoru sa studentima Ekonomskog fakulteta najavio novi investicioni ciklus
6 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 17:00h

Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević najavio je juče novi investicioni ciklus pod Rumijom, kako za luksuzne hotelske komplekse, tako i za poboljšanje lokalne infrastrukture.

U razgovoru sa studentima IV godine smjera Preduzetništvo podgoričkog Ekonomskog fakulteta UCG koje je predvodio mentor prof. dr Dragan Lajović, Pavićević je istakao da realizacija investicija u turizam i to od strane inostranih investitora treba da počne u roku od šest mjeseci, dok bi infrastrukturni projekti u fazu realizacije uglavnom ušli od početka 2013.

Najveći novitet je svakako konkretizacija termina tendera za Kraljičinu plažu, prelijepu pješčanu plažu kod Čanja na administrativnoj granici opština Bar i Budva.

Druga i to sasvim izvjesna investicija je Maljevik "o kojoj se puno piše ovih dana"

Ova plaža do koje se može stići samo plovilima, odnosno njeno zaleđe, pokriveni su Urbanističkim projektom Dubovica. Prostornim planom Crne Gore, Dubovica je kao sastavni dio Čanja namijenjena za razvoj turizma visoke kategorije, a prostor zahvaćen ovim urbanističkim projektom je u opštinskom vlasništvu.

"Za 15-20 dana treba da bude raspisan tender za investitora luksuznog hotelskog kompleksa na Kraljičinoj plaži, gradnja tamo mogla bi krenuti već od početka 2013. godine" saopštio je pred studentima Pavićević.

Nakon sastanka, Pavićević je "Vijestima" rekao da je za Kraljičinu plažu "već počelo procesuiranje tenderske dokumentacije".

"Do sada smo već imali iskazano interesovanje nekoliko eminentnih potencijalnih svjetskih investitora" rekao je Pavićević, ne otkrivajući više detalja o zainteresovanim investitorima.

"Vijesti" su ranije pisale da su ovu ekskluzivnu lokaciju, slabo poznatu široj javnosti, za proteklih šest godina obilazili predstavnici francuskog, poljskog i arapskog kapitala.

Druga i to sasvim izvjesna investicija je Maljevik "o kojoj se puno piše ovih dana".

"Nadam se da ćemo donijeti sve potrebne odluke kako bi se ušlo u realizaciju te investicije, taj kompleks nam veoma mnogo znač" istakao je Pavićević.

On je nakon sastanka "Vijestima" potvrdio da će ovog petka lokalni parlament iskazati svoj stav oko izmjena i dopuna DUP-a Maljevik.

Tim povodom, kod predsjednice SO Bar Branke Nikezić juče je održan kolegijum šefova odborničkih klubova.

Moskovska "Merkuri grupa" iskazala je namjeru da uloži 220 miliona eura kako bi od ove ledine u istoimenoj uvali pored Sutomora podigla "turističko naselje najvišeg ranga na prostoru od 31 hektara".

Prema materijalu koji je bio na uvidu odbornicima SO, kompleks bi imao četiri zone - ulaznu, dvije zone sa ukupno 55 vila za jednu, odnosno za više porodica, te zonu za hotel.

Postrojenje za otpadne vode

Treća najavljena turistička investicija je u srcu grada - u marini. Pavićević je "Vijestima" rekao da će do septembra konačno biti gotova studija lokacije za marinu bez koje njeni većinski vlasnici- letonski konzorcijum banaka - prema slovu ugovora ne može započeti investicioni ciklus.

"Što se infrastrukturnih projekata tiče, za olimpijski bazen je određena lokacija pored Sportske sale, njegovu gradnju je do sada onemogućavala ekonomska kriza. Nadam se da će do kraja mog mandata početi radovi na bazenu. Pripremamo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda pod Volujicom gdje gradnja treba da krene od početka 2013" rekao je Pavićević studentima.

Do kraja njegovog mandata, rečeno je juče, trebalo bi da bude završena i projektna dokumentacija sekundarne vodovodne mreže na Velikom Pijesku, sa kojom bi uporedo bila građena i kanalizacija.

Galerija

Bonus video: