Snižen kreditni rejting Crnoj Gori

Iz agencije je saopšteno da je rejting smanjen zbog usporenja ekonomskog rasta ali i rasta javnog duga
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 17:36h

Agencija Standard end Purs (S&P) smanjila je kreditni rejting Crne Gore sa BB na BB minus, ali je prognoza poboljšana sa negativne u stabilnu.

Iz agencije je saopšteno da je rejting smanjen zbog usporenja ekonomskog rasta ali i rasta javnog duga.

„Naša ocjena pokazuje naš stav da se Vlada suočava sa rastućim izazovima u svojim pokušajima da stabilizuje nivo javnog duga, što prouzrokuje slabljenje ekonomskog okruženja, pritiske potencijalnih obaveza i smanjenje spoljnjeg finansiranja banaka“, saopšteno je iz londonskog sjedišta S&P-a, a prenosi Blumberg.

Rejting Crne Gore sa stabilnim prognozama je istovjetan kao u Gruziji a stepen iznad Albanije i Ukrajine.

„Najmanja od svih šest republika bivše Jugoslavije povećala je svoju ekonomiju prošle godine za 2,5 odsto na 3,27 milijardi eura, iako je industrijska proizvodnja pala 10,3 odsto. Budžetski deficit iznosio je 143 miliona eura ili 4,37 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je javni dug povećaj 16,75 odsto na 1,48 miliojardi eura, ili 45,3 odsto BDP-a“, nacrtao je S&P makrofinansijsku skicu Crne Gore.

Rast će usporiti za 0,5 odsto

Agencija prognozira da će ekonomski rast ove godine usporiti na 0,5 odsto, što se poklapa sa Vladinim projekcijama, s ocjenom da je domaća potražnja i dalje obuzdana „zbog anemičnog kreditnog rasta i velikog duga privatnog sektora.

S&P ne očekuje da će Vlada uspjeti da ispuni svoje revidirane ciljeve deficita budžeta sa rastom 2,5 odsto BDP-a, jer je oslabila naplata poreza. Takođe vjeruju da bi eventualna plaćanja po osnovu aktiviranja datih garancija dodatno opteretila državni budžet.

S&P smatra da dodatno pogoršanje može pratiti procjena da potreba za buduće refinansiranje sa strane

„Crna Gora je u akumulirala budžetski deficit od 84,7 miliona eura u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na 168,4 miliona koliko je procjena za cijelu godinu“, navodi S&P i dodaje da je javni dug u aprilu dosegao 1,63 milijarde eura.

Stabilne prognoze za ekonomiju Crne Gore, kako se dodaje, balansiraju poglede S&P-a od svih daljih pogoršanja spoljnjeg ambijenta, „nasuprot vladinim generalnim željama da nastaviti reforme za rješavanje ekonomskih slabosti“.

S&P smatra da dodatno pogoršanje može pratiti procjena da potreba za buduće refinansiranje sa strane koja može napraviti još jači pritisak na ekonomiju, koje trenutno očekuju.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da promjena prognoze iz negativnog u pozitivni, ohrabruje, „posebno imajući u vidu činjenicu da su mnoge članice Evrospke unije poput Finske, Luksemburga, Holandije, Austrije, Francuske, Belgije, Estonije, Italije, Slovenije, Portugalije“ ocijenjene kao zemlje sa negativnim prognozama.

„Zahvaljujući stabilnim prognozama, Agencija može povećati kreditni rejting, ukoliko država implementira započete reforme u dijelu tržišta rada i poslovnog okruženja, što bi moglo doprinijeti poboljšanju ekonomske konkurentnosti i diverzifikacije ekonomije, kao i povećavanju kapaciteta u ključnim sektorima, dok bi se spoljnje i fiskalne neravnoteže smanjile“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Bonus video: