Kavarić: Ugovor sa A2A je dobar, nemamo šta da krijemo

„KAP mora da plaća struju u protivnom će Elektroprivrda stalno biti u situaciji da smanjuje isporuku jer nema novaca da se finansira nabavka onoga što je potrošnja KAP-a"
55 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir KAvarić, Foto: Ivan Petrušić
Vladimir KAvarić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.06.2012. 15:06h

Ukoliko Kombinat aluminijuma ne uplati Elektroprivredi dogovoreni iznos od 3,2 miliona eura ministar ekonomije Vladimir Kavarić smatra da najavljeno smanjene isporuke električne energije za još 50 megavata jedini potez koji menadžment EPCG može da preduzme.

„KAP mora da plaća struju u protivnom će Elektroprivrda stalno biti u situaciji da smanjuje isporuku jer nema novaca da se finansira nabavka onoga što je potrošnja KAP-a. Poznato je da Crna Gora ima suficit i po tom pitanju moraju da se ostvaruju prihodi po osnovu prodaje.

Jednostavno, EPCG je u situaciji da nema izbora. Očekujem da ovih dana plate taj nedostajući dio koji se odnosi na dogovor koji je ostvaren prije deset dana u iznosu od 3,2 miliona eura i kada se to desi problem će biti samo odložen za izvjestan period“, kazao je ministar danas u Nikšiću.

KAP za utrošenu struju Elektroprivredi duguje oko 40 miliona eura a na sastanku od 25. maja dogovoreno je da Kombinat uplati 3,2 miliona eura kako bi se izbjegle dodatne redukcije struje.

Do juče je trebalo da bude uplaćeno 1,1 milion eura a do petka 900.000, dok je redukcija isporuke struje najavljena za sjutra.

Što se tiče objavljivanja ugovora o kupovini akcija EPCG od strane italijanske kompaanije A2A Kavarić smatra da on treba da bude objavljen i da je pomenuti ugovor veoma dobar.

„Ono što ja znam o tom ugovoru je da je jako dobar i da nema ništa da se krije. Međutim, kako shvatam proces, a on se u tom dijelu vodi sa savjetom za privatizaciju postoje neke klauzule koje zabranjuju objavljivanje ugovora bez saglasnosti obje strane. Shvatio sam da potpredsjednik Vlade radi na pribavljanju saglasnosti od italijanske strane“, kazao je Kavarić.

Bonus video: