Ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boka odloženo za 29. jun

"Odavno su se stekli uslovi za raskid štetnog privatizacionog ugovora, jer novi vlasnik ne poštuje obaveze", smatra Miljanić
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 14:18h

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Boka, na zahtjev OTP faktoringa, ponovo je odloženo za 29.jun.Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, odloženo je na zahtjev advokata Vektra Boke, Ranka Grbavca, zbog nemogućnosti da prikupi sve dokaze i detaljno se izjasni o slučaju.

Radnici strahuju

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Boka, na zahtjev OTP faktoringa koje je najavljeno za danas u Privrednom sudu u Podgorici radnici te firme dočekali su sa pomiješanim osjećanjima.

Od nekadašnjih sedam hotela, jednog motela i brojnih ugostiteljskih objekata danas radi samo hotel Plaža u kome trenutno boravi 18 gostiju, restoran Levanger u Igalu i u toku su pripreme za otvaranje sezonskog objekta Žanjic na Mirištu na Luštici.

Menadžment firme duguje pet plata za 150 radnika, šest naknada za prevoz, dva regresa, a doprinosi im nisu uplaćeni za dvije godine.

Član Sindikata Vojo Miljanić plaši se da bi nakon uvođenja stečaja hoteli bili zatvoreni, a 70 odsto radnika bilo poslato na Biro rada bez povezanog staža.

Zato on misli da bi bilo bolje rješenje raskid ugovora i da država preuzme kompaniju, što su radnici već predlagali.

Član Sindikata Vojo Miljanić plaši se da bi nakon uvođenja stečaja hoteli bili zatvoreni, a 70 odsto radnika bilo poslato na Biro rada

Ugovorom o kupoprodaji od decembra 2007, Savjet za privatizaciju je ovlašćen da ga raskine ukoliko dođe do statusne promjene društva, pokretanja “stečajnog postupka nad kupcem”, nedostavljanja garancija ili mjenica za izvršenje investicije.

"Novi vlasnik ne poštuje obaveze"

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije predložilo Savjetu za privatizaciju da raskine ugovor za hotelsku kompaniju Boka, nakon što je kupcu Vektri Montenegro uveden stečaj i dokazano da je njen vlasnik Dragan Brković u finansijskim problemima.

“Odavno su se stekli uslovi za raskid štetnog privatizacionog ugovora, jer novi vlasnik ne poštuje obaveze. Ovdje se više ne radi o iščekivanju početka gradnje hotela, već o narastanju milionskih nekontrolisanih dugova, koji mogu potpuno ugroziti opstanak kompleksa nekadašnje HTP Boka”, naveo je Miljanić.

Obećana šestostruko veća ulaganja

Potpredsjednik opštine Stevan Katić navodi kao primjer lošeg poslovanja upis hipoteke u korist CKB-a na hotele Tamaris i Plažu, za relativno male kredite i to nakon isteka roka za početak investicija krajem 2008. godine.

Kada je Vektra Montenegro krajem decembra 2007. preuzela HTP Boka, tadašnji predsjednik Odbora direktora Mihailo Banjević je javnosti pred novinarima obećao da će u izgradnju četiri hotela, koje je prema ugovoru kompanija bila dužna da završi za tri godine, uložiti 360 miliona eura.

Obećao je i da će ulaganja biti šestostruko veća od ugovorenih obaveza i da će do 2010. biti izgrađeno ukupno 200 hiljada kvadrata hotelskih objekata, jer je namjera kompanije da ”hercegnovskom turizmu vrati kvalitet”.

Ruševine hotela Tamaris

Od obećanja nakon pet godina novi vlasnik je uspio samo da sruši hotel Tamaris u Igalu čije bi ruševine trebalo da ukloni do kraja mjeseca kada i počinje zabrana gradnje u hercegnovskoj opštini. Međutim, iz menadžmenta obećavaju da će na tom mjestu već na jesen započeti gradnju novog hotela.

Hotel Plaža sada konačište

Nekada elitni hotel Plaža, u kome su prije dvadesetak godina odmarali uglavnom Njemci i Englezi, u kome su održavani svjetski kongresi i skupovi, brojne kulturne i zabavne manifestacije sa estradnim zvijezdama bivše Jugoslavije, danas je postao konačište.

Hotel Plaža građen je 80-ih godina prošlog vijeka i bio je kategorisan sa četiri zvjezdice

O tome svjedoči i transparent na glavnoj Autobuskoj stanici koji je bio postavljen u decembru prošle godine na kome su se gosti obavještavali da prenoćište u hotelu košta 18 eura. Možda je i to previše, ako se zna da u objektu ponekad nema vode, a zbog isključene struje zbog duga, u aprilu su i učesnici dvodnevne međunarodno poslovno-stručne konferencije „Otpad je sirovina“ umjesto u tom hotelu, kako je bilo dogovoreno, morali biti izmješteni u Institut u Igalu.Zato nije ni čudno što u hotelu najčešće boravi samo nekoliko gostiju.

Hotel Plaža građen je 80-ih godina prošlog vijeka i bio je kategorisan sa četiri zvjezdice. U njemu je radio zatvoreni bazen, sauna, kuglana, nacionalni restoran, poslastičarna, frizerski i kozmetički salon, a imao je sopstvenu biblioteku. Raspolagao je i kongresnom dvoranom sa oko 200 mjesta. Bio je jedan od sedam hotela na hercegnovskoj rivijeri koji su radili u sastavu HTP Boka.

Galerija

Bonus video: