OPORAVAK KAP-A

Krivokapić: Država može protiv ruskog lobija

Krivokapić podvlači da je prvi uslov za oporavak Kombinata aluminijuma odlazak CEAC-a i predstavlja buduće opcije
69 pregleda 9 komentar(a)
Ranko Krivokapic, Foto: Vesko Belojević
Ranko Krivokapic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.06.2012. 11:14h

Održavanje aluminijumske industrije i Kombinata aluminijum ima svoju cijenu, a parlament će odlučiti da li država želi da plaća tu cijenu ili ne. Prvi korak je raskid ugovora sa CEAC-om. U prvom periodu nakon toga potrebno je angažovanje novog menadžmenta i izrada studije održivosti aluminijumske proizvodnje, izjavio je juče „Vijestima“ predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, nakon što je ispratio predstavnika njemačke BAGR grupacije.

Krivokapić je naglasio da bi njemački partner u početku trebalo da bude menadžer KAP-a.

"A nakon toga mogao bi postati i investitor ukoliko mi odlučimo da idemo dalje i na tenderu mu to damo“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić očekuje da se više neće desiti da se ne poštuju potpisani ugovori niti ugovorne klauzule

"Očekujem dobru studiju, a što se mene tiče i nakon toga možemo tražiti reviziju. Tada ćemo odlučiti da li je državni interes da KAP-u dodajemo nešto subvencija za struju, a sa ciljem da se organizuje proizvodnja boksita, glinice, osnovnog alumijiuma i prerade. Plus što će biti aktivirana naša Luka Bar i neće biti slučaj kao sada da se aluminijum vozi u Luku Ploče“, dodao je Krivokapić.

Krivokapić očekuje da se više neće desiti da se ne poštuju potpisani ugovori niti ugovorne klauzule.

"Ako neko želi da razvija aluminijumsku industriju u Crnoj Gori, sve obaveze moraće se u mjesec poštovati. Ekologija je, uz pravni okvir, ono na čemu oni prvo institiraju. Sve ostalo dolazi poslije toga“, rekao je Krivokapić koji očekuje široku podršku u parlamentu.

On je, komentarišući potencijalnog investitora, istakao da se radi o renomiranoj kompaniji koja je bila zainteresovana za privatizaciju KAP-a na tenderu 2005. godine.

"Koja je u međuvremenu narasla, iako je svojevremeno bilo spora da li za kupovinu KAP-a oni imaju dovoljnu godišnju proizvodnju ili ne. Sada smo tu gdje smo, i treba spasavati što se spasiti može. Oni su ponovo tu, vrlo su jasni u ponudi i vide uspješan koncept aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori jedino ako sve aktiviramo. Za Crnu Goru nema smisla da radi ono što sada radi, a to je da izvozi struju u obliku ingota i zagađuje okolinu. To nema smisla za Crnu Goru niti mislim da bi za takvu odluku u budućnosti mogao iko da glasa“, zaključio je Krivokapić.

Ne može se KAP dići preko noći

"Nemojte misliti da pacijenta (KAP) koji je prošao sve loše ljekare i koji je, takoreći, sad, na ivici života, možemo dići na noge jednim potezom“, kazao je Krivokapić i napomenuo da će građani sada biti uključeni u cjelokupni proces.

Na pitanje, da li očekuje otpore budući da u Crnoj Gori i danas postoji uticajan ruski lobi, ako ništa drugo zbog činjenice da ruska VTB banka drži u šaci Vladu zbog potraživanja od 65 miliona eura, pokrivenog državnim garancijama za KAP, Krivokapić je odgovorio:

„Razumijem otpore, koji su rezultat naših prethodnih grešaka. Njihova jaka pozicija je rezultat naših prethodnih grešaka, ali sam siguran da se ova država može da se izbori za svoju samostalnost“.