Brković blokiran, dug preko 150 miliona

Računi Vektre Montenegro u blokadi zbog neplaćenih obaveza od 22,76 miliona eura. Advokati CKB-a i OTP-a opominju da je Brkovićeva kompanija trajno nespospobna da vraća dug
16 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2012. 16:14h

U Privrednom sudu je nakon odluke Apelacionog suda da krajem aprila poništi stečajni postupak u Vektri Montenegro obnovljena rasprava o predlogu CKB-a i OTP Faktoringa za uvođenje stečaja glavnoj kompaniji tajkuna Dragana Brkovića, koja mjesecima nije u stanju da isplaćuje dospjele nagomilane obaveze.

Sud je dobio novi izvod iz platnog prometa Centralne banke prema kojem su računi Vektre Montenegro u blokadi zbog neplaćenih obaveza u iznosu od 22,76 miliona eura.

Advokati CKB-a i OTP-a ukazali su sudu da su Vektrine dospjele obaveze premašile iznos od 150 miliona eura, te da je ova kompanija iskazala trajnu nespospobnost da izvršava obaveze.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka podnijet je 28. novembra zbog nevraćenog kredita u iznosu od 20,9 miliona eura.

Sudija Miodrag Anđelić je odlučio juče da vještak finansijske struke odmah obavi vještačenje budući da je Apelacioni sud poništavajući prvo rješenje o pokretanju stečajnog postupka napomenuo da je izostala “ocjena dokaza koju je predlagač dostavio uz predlog za pokretanje stečajnog postupka, shodno članu 57 (stav2) Zakona o stečaju, o vrsti, osnovu i visini potraživanja”.

Advokat CKB-a Vladimir Radonjić usprotivio se provođenju ovog dokaza jer to, kako je istakao, vodi daljem odlaganju postupka.

“Vještačenje nije neophodno iz razloga što je predlagač sudu podnio dovoljno dokaza o postojanju stečajnog razloga trajnije nesposobnosti plaćanja na strani stečajnog dužnika”, istakao je Radonjić.

Sudija Anđelić ostao je, međutim, pri svom stavu da se obavi vještačenje ističući da se ne radi o nikakvom odugovlačenju već da želi da se izvedu svi dokazi imajući u vidu primjedbe Apelacionog suda kao više sudske instance.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: