Gdje plaćate račune: U Pošti skupo, u bankama zavisi od ugovora

Plaćanje struje, vode, telefona i kablovske može biti značajno skuplje od iznosa na samim računima
323 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 11:06h

Plaćanje računa za telefone, struju, vodu, kablovsku televiziju i ostale slične usluge može da bude i osjetno skuplje od nominalnih iznosa na samim računima, zahvaljujući provizijama koje Pošta Crne Gore i poslovne banke uračunavaju prilikom uplate.

Građani provizije na račune za struju mogu izbjeći ukoliko ih plate na šalterima Elektroprivrede. U nekim centrima Crnogorskog telekoma postoje aparati za plaćanje računa koji ne uzimaju proviziju, a u većini opština je račune za vodu i druge komunalne usluge moguće platiti na šalterima tih preduzeća i tada nema provizije.

Plaćanje tih usluga u Pošti ili bankama može zbirni iznos sa više računa da poveća za nekoliko eura, koji mogu biti važni u ovom periodu besparice. Prema istraživanju "Vijesti", visina provizije iznosi od nula do nekoliko eura centi po računu, u zavisnosti na čiji šalter obično plaćate ali i samog uplatnog iznosa.

Građani koji račune plaćaju kešom, što je i dalje najčešći model plaćanja, nemaju povoljnosti pri plaćanju čak ni u banci u kojoj imaju tekući račun.

Pošta izgubila ugovor

Navika je mnogih građana da račune za struju, vodu i telefon plaća u poslovnicama državne Pošte, ali ne znaju da će tamo platiti vjerovatno najveću proviziju. Pošta je u proteklih nekoliko godina ostala bez ugovora sa najvećim provajderima komunalnih i telekomunikacionih usluga, koje je dobila Prva banka, što se automatski odrazilo na visinu naknade koju naplaćuju od građana prilikom plaćanja računa.

Portparol Prve banke Jelena Pavićević kazala je da ta finansijska institucija ima posebne ugovore sa Crnogorskim telekomom, Elektroprivredom, odnosno njenim distribucijama Nikšić, Podgorica, Budva, Kotor i Ulcinj, kablovskim operatorom BBM-om kao i lokalnim vodovodima.

„Usluge se ne tarifiraju za plaćanje računa prema tim kompanijama. Osim toga, za građane koji su klijenti banke, dodatno je omogućeno plaćanje mjesečnih obaveza posredstvom trajnog naloga. I ova usluga je besplatna“, dodala je Pavićević.

Visina provizija za naplatu telekomunikacionih i komunalnih usluga se obračunava na principu pokrića operativnih troškova, „što je uslovljeno i tarifama koje naplaćuje CBCG bankama za vršenje usluga platnog prometa u zemlji, uz ostvarenje optimalne profitne marže"

"Ukoliko građani plaćaju račune kompanijama koje imaju otvoren račun kod Banke, oni se tretiraju kao interni transferi pa banka navedenu uslugu ne tarifira, odnosno, ona je besplatna za građane“, precizirala je Pavićević.

Ako ste dospjeli u neku od poslovnica Hipo Alpe-Adria banke sa nekim od mjesečnih računa, visina provizije te banke zavisiće od iznosa koji uplaćujete.

"Do određenog iznosa te naknade su fiksne a nakon prelaska tog iznosa se obračunavaju po procentu od iznosa računa - dakle zavise od visine računa”, saopšteno je "Vijestima” iz te banke.

Hipo banka, kako su dodali, nema posebne ugovore sa određenim kompanijama kojima bi favorizovali uplate toj firmi, već se politika tarifa i naknada odnosi prema svim klijentima ravnomjerno.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: