Cijene nafte u Londonu pale na 100 dolara

Cijene nafte pale su ipod nivoa od 100 dolara. Pad su izazvali slabi rezultati kineske industrijske proizvodnje i dužnička kriza u eurozoni koji su direktna najava smanjene potražnje za energentima
4 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 18:18h

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala za 1,8 dolara, na 100,07 dolara. Nakratko se spustila i na 99,60 dolara, što je najniža cijena nakon 4. oktobra. U prošlom mjesecu cijena nafte pala je za cijelih 14,7 posto, što je najveći mjesečni pad od 2008.

Na američkom tržitu barel je pojeftinio 1,45 dolara i njime se trgovalo po cijeni od 85,08 dolara. Dan ranije trgovina je zaključena na najnižem nivou od druge polovine oktobra. Prošlog mjeseca cijena nafte na američkom tržištu je pala za nevjerovatnih 17 posto, što takođe predstavlja njen najveći pad od 2008.

Službeni indeks menadžera nabavke za kineski proizvodni sektor spustio se u maju na 50,4 boda, što je opet najniži nivo u ovoj godini. Podaci iz njemačkog proizvodnog sektora za maj su pokazali da se i ovdje radi o najvećem padu aktivnosti u posljednje tri godine. Ovi su izvještaji probudili zabrinutost kad je u pitanju potražnja za energentima u uslovima posustajanja privrednog rasta. Euro je, očekivano, u odnosu na dolar, pao na najniži nivo vrijednosti u posljednja 23 mjeseca zbog strahova povezanih sa španskim bankarskim sektorom.

"Konstatno smo zabrinuti zbog Grčke, Španije, eura, slabih podataka iz Sjedinjenih Država, a ni noćašnji kineski podaci nisu bili pozitivni. Mislim da smo stigli do tačke na kojoj bi se stanje na tržištu moglo donekle stabilizovati", kazao je Toni Mačaček iz "Jefferies Bache"-a. Kineski podaci objavljeni su uoči izvještaja o padu zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u aprilu, za koje se očekuje da će pokazati 150.000 novootvorenih radnih mjesta. Neki analitičari smatraju da bi taj izvještaj mogao da razočara očekivanja svjetskih tržišta.

"Mislim da podaci objavljeni u petak neće pokazati poboljšanje. Do sada je nedjelja bila prilično očajna, i vjerovatno će se padovi nastaviti jer još nismo dotakli dno", izjavio je Džim Riterbuš iz "Ritterbusch & Associates"-a, predviđajući pad cijene barela na londonskom tržištu i ispod nivoa od 100 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojem internet sajtu objavila da je referentna cijena njene nafte u četvrtak iznosila je 101,06 dolara za barel, što znači da je pala za 1,69 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Bonus video: