Evropske dionice pale zbog dužničkih kriza u Španiji i Grčkoj

Evropske dionice pale su danas pod pritiskom učestalih naznaka da dužnička kriza u Španiji i Grčkoj šteti i najvećim privredama u regiji.
80 pregleda 1 komentar(a)
Berza, Foto: Guardian
Berza, Foto: Guardian
Ažurirano: 01.06.2012. 16:39h

Indeks Londonske berze FTSE oslabio je 0,8 posto na 5.278 bodova, indeks Frankfurtske berze DAX bio je na gubitku od čak 2,5 posto i iznosio je 6.110 bodova, dok je pariški CAC kliznuo 1,5 posto, na 2.973 boda.

Danas objavljeni podaci pokazali su da je njemački proizvodni sektor u maju zabilježio najsnažniji pad aktivnosti u posljednje tri godine.

Istraživanje londonske kompanije Markit pokazalo je da su i aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone u prošlom mjesecu zabilježile najveći pad u gotovo tri godine, dok je italijanska stopa nezaposlenosti u aprilu dostigla novi rekordni nivo od 10,2 posto.

"U cjelini gledano, sve ovo jasno pokazuje da na većini područja svjedoci slabljenja ekonomskog okruženja", zaključio je Siril Urfer iz švajcarske banke Gonet & Cie.

Zbog očekivanja ključnog američkog izvještaja o zaposlenosti u aprilu obim trgovanja bio je ispod prosjeka, što je dodatno zaoštrilo pad vrijednosti evropskih berzanskih indeksa.

Mnoge investitore i dalje zabrinjava stanje u Španiji i Grčkoj. U četvrtak je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila da nije dobila zahtjev od španskih vlasti za finansijskom podrškom MMF-a. Grčka će 17. juna održati nove izbore koji će pokazati hoće li ta zemlja ostati u eurozoni.

U takvom su okruženju najveći gubitnici na tržištima bile cikličke dionice, naročito dionice rudnika. Tako je dionica Fresnilla pala 4,4 posto, Rio Rio Tinta 1,6 posto, a Eurasian Naturala za 2,6 posto. Oslabile su i dionice njemačkog proizvođača čelika Thyssenkruppa, i to 3,5 posto a na gubitku je bio i proizvođač cementa Heidelbergcement, i to 2,8 posto.

Padale su i cijene dionica automobilskih kompanija, pri čemu je Daimler oslabio 4,4 posto, BMW 4,0 posto a Volkswagen 3,3 posto. Peugeot je pao 1,9 posto, a Reunault 1,5 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei pao je 1,20 posto na 8.440 bodova.

Bonus video: