Lazović prijeti Italijanima: Digitalizacija ili raskid ugovora

Za kašnjenje digitalizacije okrivio je italijansku kompaniju koja je već probila dva roka i ima "dosta problematičan pristup", ovom projektu
75 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 20:25h

Ministar za infromaciono društvo Vujica Lazović rekao je juče da će, ako u naredna dva mjeseca ne krene digitalizacija, tražiti raskidanje ugovora sa italijanskim Eurotelom.

"Ako ne bude kvalitetnog pomaka imperativno ćemo od delegacije Evropske Komisije tražiti da raskine ugovor i da uđemo u proceduru izbora novog partnera", kazao je Lazović.

On je, obrazlažući prijedlog izmjena Zakona o digitalnoj radiodifuziji, kojim se rok za završetak digitalizacije sa kraja ove pomjera na sredinu 2015. godine, rekao da Vlada i Radiodifuzni centar neće prihvatiti opremu koja ne odgovara standardu i nije napravljena u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Ako se prihvati prijedlog Vlade novi rok za završetak digitalizacije je 17. jun 2015.

Za kašnjenje digitalizacije okrivio je italijansku kompaniju koja je već probila dva roka i ima "dosta problematičan pristup", ovom projektu.

Iako je ugovor sa Eurotelom potpisam prije godinu do danas ništa nije urađeno. Eurotel je za izvođača izabrala Delegacija EU koja je za prvu fazu obezbijedila donaciju od 1,6 miliona.

Na to je nekoliko učesnika tendera reagovalo stavom da je izbarana kompanija koja nema iskustvo u ovom poslu. Na to su juče u parlamentu podsjetili i poslanici, a sumnja u Italijane se temelji na infromaciji da je dosada propalo više tehničkih prijema jer ponuđena oprema nije proizvedena i sklopljena u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović pozvao je Lazovića da povuče projekat.

"Javile su se sumnje da nam se, po stavu stručnjaka iz RDC, pokušava uvaliti smeće u tehičkom smislu. Zbog toga ovaj projekat treba povući, a od ljudi iz delegacije zatražiti da dođu i poslanicima objasne o čemu se radi, jer sve miriše na korupciju i to na korupciju u Delegaciji", kazao je Pavlović.

Ako se prihvati prijedlog Vlade novi rok za završetak digitalizacije je 17. jun 2015. Do tada će morati tehnički da se osavremeni radiodifuzni sektor da bi se dobio novi prostor za elektronske servise i veći kvalitet TV signala.

Bonus video: