Popović: Vlada je u haosu i ne kontroliše situaciju

Milorad Katnić ”ili nije govorio istinu ili nije znao šta priča kada je poslanicima objašnjavao da se mora izabrati povećanje PDV-a ili uvođenje poreza na telefone, brojila i internet”
3 komentar(a)
protest 24. maj, Foto: Boris Pejović
protest 24. maj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2012. 09:47h

"Brzina kojom se Vlada 'prestrojava' ovih dana i uvodi nove mjere pokazuje da postoji velika pometnja, haos i da oni ne kontrolišu situaciju. Uveli su poreze na kartice i brojila i odmah nakon toga shvataju da, izgleda, moraju da povećaju i stopu poreza na PDV", saopštio je član Građanskog fronta Milenko Popović.

On dodaje sa potezi Vlade pokazuju da je u haosu i da ministar finansija Milorad Katnić ”ili nije govorio istinu ili nije znao šta priča kada je poslanicima objašnjavao da se mora izabrati povećanje PDV-a ili uvođenje poreza na telefone, brojila i internet”.

"Ukoliko se obistine najave prvih ljudi Centralne banke da bi PDV mogao biti veći, poskupjeće robe koje su manje cjenovno elastične, porast cijena će biti veći i pašće na teret potrošača”, ukazuje Popović.

On očekuje da će Vlada posegnuti za povećanjem PDV-a, podsjećajući da je krajem novembra 2011. tvrdio da je budžet neodrživ.

"Poslije, kada je došlo do rebalansa, i oni su priznali da su u januaru znali da je budžet neodrživ”, ističe on.

Popović smatra da je licemjeran Vladin “međukorak” sa karticama i da bi najbolje rješenje bilo da se zahvatalo od najbogatijih građana, a ne od sirotinje i srednjeg staleža, na šta se usvojeno oporezivanje svodi.

"Glavno razvojno ograničenje Crne Gore nijesu porezi, već korupcija i organizovani kriminal, 'implicitni porez' koji svi mi plaćamo umreženoj oligarhiji. Dok se ovo ne riješi, nije moguće primijeniti ni bilo kakvu 'industrijsku politiku' koja bi, u drugim okolnostima, mogla snažno pogurati privredu naprijed”, ocijenio je Popović.

Oporezovati bogate kao u Americi

"Važno je uvesti progresivno oporezovanje na dohotke građana i bogatstvo raznih „biznismena” stvoreno minulih 20 godina, za koje se ne može dokazati da je stečeno legalno i za koje nema dokaza da je plaćen porez na dohodak, treba tretirati kao prirast dohotka i oporezovati ga po progresivnim stopama.

To je pristup koji ima Američki poreski organ (IRS) kada se ne može dokazati van razumne sumnje da je nešto stečeno iz kriminalnih aktivnosti”, objasnio je on.

Popović je rekao da je za primjenu progresivnog oporezovanja i za vođenje socijalne politike potrebno imati “socijalni karton” koji daje preciznu sliku tokova dohotka domaćinstava i pojedinaca.

Bonus video: