Lukšić uvidio: Greška je kupovati socijalni mir

Prema njegovim riječima, "ključ prosperiteta je kontinuitet ekonomskog rasta“. “Ali, ne ekonomski rast kao cilj sam za sebe, za uzak krug pojedinaca"
23 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 18:55h

Premijer Igor Lukšić najavio je da predstoji period donošenja teških i odgovornih odluka koje će osnažiti crnogorsku ekonomiju i građanima, “čije strpljenje treba cijeniti”, stvoriti uslove da kvalitetno žive od svog rada.

Otvarajući konferenciju “Ekonomija Crne Gore – put do privrednog rasta”, koju organizuje Privredna komora, Lukšić je naveo da “svi mi moramo odigrati pozitivnu ulogu da bi u složenom procesu pronašli pravu mjeru uspjeha, održivosti, ali i socijalne odgovornosti i solidarnosti”.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

“Naša obaveza je da snažimo ekonomiju Crne Gore. Smatram da smo na jednoj vrsti prekretnice. Imajući u vidu sve ono što je investicioni potencijal, koji će se, vjerujem, realizovati već ili početi ozbiljnije realizovati za koji mjesec, ima razloga da očekujemo obnavljanje ekonomskog rasta i čini mi se da ima razloga za nešto optimističnije tonove”, smatra Lukšić.

Pogrešan rast za uzak krug pojedinaca

Prema njegovim riječima, ključ prosperiteta je kontinuitet ekonomskog rasta“.

“Ali, ne ekonomski rast kao cilj sam za sebe, za uzak krug pojedinaca. Naprotiv, njegovo ostvarenje treba da na nivou društva obezbijedi blagostanje, sigurnost, zadovoljenje raznovrsnih potreba i veći stepen kvaliteta života za svakog od nas pojedinačno. Najefikasniji način da se pobijedi kriza, da se riješe problemi nezaposlenosti, siromaštva, deficita i javnog duga je ekonomski rast.

Zadatak države je da stvori sistem koji osigurava za ekonomski rast i razvoj podsticajan institucionalni okvir

Zadatak države je da stvori sistem koji osigurava za ekonomski rast i razvoj podsticajan institucionalni okvir. Bez nagrade onima koji preuzimaju rizik nema napretka društva u cjelini. Različite ekonomske škole pokušavaju da prepoznaju „krivce“ i daju „recept“ za dugoročni opravak ekonomije. Istovremeno, donosioci odluka i kreatori biznis ambijenta, monetarne vlasti i privrednici se suočavaju sa izazovima svakodnevnog života”, kazao je Lukšić.

On je poručio da niko ne smije dozvoliti luksuz gubljenja bilo kog respektabilnog investitora.

“Uspjeli smo da u vremenu krize zadržimo niske poreske stope. Suština je u oporezivanju vrste potrošnje, upotrebe dohotka koja je usmjerena luksuznoj potrošnji, a ne oporezivanje dohotka. Umjesto da mijenjamo poreske stope, treba da mijenjamo sebe, način razmišljanja da ne bismo podrili temelje ekonomske održivosti Crne Gore. Trošimo manje, opravdavajući tako povjerenje investitora.

Javna potrošnja je svedena na oko 40 odsto BDP-a, a do 2016. javni dug će biti oboren na oko 42 odsto BDP-a. Rebalans budžeta i antikrizne mjere za 2012. godinu naš je odgovor da se na najadekvatniji način suprotstavimo ekonomskim izazovima sa kojima se suočava Evropa i Crna Gora. To je odgovor na probleme, a ne stavljanje problema pod tepih. Olako nuđenje rješenja je neodgovorno, čak i neinteligentno, kazao je Lukšić.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković pozvao je vladine strukture da daju podršku privredi u shvatanju zadataka i uslova koji se pred nju postavljaju, a vezana su za evropske integracije, što podrazumijeva poslovanje na jedinstvenom tržištu. On je kazao i da Crna Gora mora preduzeti sve neophodne korake da ambijent za poslovanje učini konkurentnim.

Premijer: Greška je kupovati socijalni mir

Kratkoročna rješenja, prema mišljenju premijera, uveliko uzimaju danak u evropskom ekonomskom prostoru.

“Države koje su na vrijeme intervenisale, koristeći često teške i nepopularne mjere, danas se nalaze na putu ekonomskog oporavka.

One koje to nijesu uradile zarad trenutnih kupovina socijalnog mira, teško da mogu uspostaviti stabilniji politički okvir neophodan za dalje ekonomske mjere.

Da ne govorimo o mogućnosti budžetske intervencije koja omogućava finansijsku stabilnost”, kazao je Lukšić.

Galerija

Bonus video: