PzP: Vlada zbog mućki ne raskida s Rusima

JAMA: Uoči rasprave o KAP-u, iz PzP smatraju da je izvještaj Vlade šamar parlamentu, ocjenjujući:
9 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 07:22h

Informacija Vlade o realizaciji zaključaka Skupštine o Kombinatu aluminijuma je šamar parlamentu i njenom predsjedniku, čime je pokazano da je kartel Đukanović-Deripaska-Berluskoni jači nego Skupština i cijela Crna Gora, ocijenio je poslanik PzP-a Branko Radulović uoči današnje skupštinske rasprave.

Vlada je 29. februara zadužena da raskine saradnju sa ruskim CEAC-om, kao i da postupi po ostalim zaključcima.

Poslanici PzP-a su najviše ogorčeni što Vlada još nije raskinula privatizacioni ugovor za KAP sa kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske.

“Skupštinski zaključci su imali snagu zakona i oni su morali da se realizuju. Očito da kartel Đukanović-Deripaska-Berluskoni nije htio da ide u Beč na međunarodnu arbitražu jer bi taj arbitražni sud utvrdio sve mahinacije, ko je suštinski vlasnik ofšor firmi i koliko je iznijeto novca iz Crne Gore”, smatra Radulović.

On je istakao “da je energertsko-metalurški lanac posljednja linija odbrane države”.

Radulović smatra “da je energertsko-metalurški lanac posljednja linija odbrane države”

“I jedni i drugi su uvažili sugestije da se izbjegne arbitraža zato što je nedavno donijet Zakon o posredovanju. U prethodnom zakonu nije postojao institut međunarodnog posredovanja, tako da će se vjerovatno sad ići na neku nagodbu. I ruska En plus grupa je u februaru pominjala tužbu i međunarodnu arbitražu, ali i od toga ništa. Očito se sve dešava iza zatvorenih vrata”, dodaje Radulović.

"Da se prekine podjela EPCG"

PzP je Skupštini dostavio predlog zaključaka kojim ocjenjuje da Vlada nije poštovala obavezujuće zaključke parlamenta. Traže da Vlada prekine aktivnosti u vezi s podjelom EPCG na dva preduzeća i da pokrene raskid ugovora sa italijanskom A2A, koja upravlja EP, zbog neizvršenja obaveza. Hoće da parlament obaveže Vladu da odmah, a najkasnije do 31. maja, preuzme upravljanje KAP-om i Rudnicima boksita i da angažuje kvalitetan menandžment za njihovo „racionalno funkcionisanje”.

“To je potrebno uraditi već ove sedmice”, naglasio je Radulović.

Predložili su formiranje revizione komisije za izradu pravog izvještaja o bilansu stanja i provjeri validnosti dugova KAP-a, o čemu bi informisala u roku od mjesec. Njen predsjednik bi bio opoziocioni poslanik, a činili bi je predstavnici Vlade, parlamenta, DRI, domaći i inostrani stručnjaci. Drugi tim bi činio operativni menadžment za dvije kompanije, a treći bi do 30. juna parlamentu morao da dostavi studiju o dugoročnoj održivosti KAP-a.

Osim sa CEAC-om, Radulović kaže da traže da bude raskinut “štetni ugovor o prodaji metala sa Glenkorom iz 2005”.

Sopstvene zaključke o nerealizaciji zaključaka o KAP-u podnijele su i druge partije.

Nepovjerenje Vladi i Čarapić

PzP traži od vrhovnog državnog tužioca da intenzivira ispitivanje poslovanja KAP-a i Rudnika i podigne krivične prijave protiv onih „za koje postoje osnovane sumnje da su izvršili krivična djela” od postupka privatizacije do preuzimanja garancija za kredite KAP-a.

“Očito da VDT nema dovoljno volje i snage da se do kraja postupi po dvije prijave PzP-a. Skupština treba odmah da zaduži Vladu da raskine ugovor sa A2A u vezi s neizvršenjem investicionih i drugih ugovorenih obaveza u vezi sa EPCG”, dodao je Radulović.

PzP će predložiti da Skupština 4. juna pokrene postupak za izglasavanje nepovjerenja Vladi i razrješenju VDT. “SDP i Ranko Krivokapić će imati priliku da stanu u zaštitu odbrane EPCG, daljem zaduživanju, da pokrenu odgovornost i da se formira nova parlamentarna većina, a potom i tehnička vlada...”, smatra Radulović.

Bonus video: