Zavirite u unutrašnjost najluksuznijeg kruzera koji je uplovio u Kotor

Selebriti Siluet ima 122 hiljade bruto tona, dugačak je 319 metara, a ove godine će, po itinereru, krstariti po Evropi i Karbima
200 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 17:05h

"Sve, sve, al’ mu ime nije na mjestu", komentar jednog od zadivljenih posmatrača sa kotorske rive najbolje opisuje utisak prvog kontakta sa superkruzerom „Silueta“ koji je prvi put uplovio u Kotor na svom proputovanju istočnim Mediteranom.

I stvarno, kakva je to silueta duga 319, a široka 38 metara, teška 122.000 tona, visoka po kopnenim mjerilima čak 15 spratova.

"Tačnije, 14, jer ni na ovom, niti na bilo kom drugom kruzeru kompanije „Selebriti kruzis“ ne postoji paluba numeracije 13", kaže Sanja Klimović iz beogradske agencije „CFC krstarenja“ koja je provela brodom grupu od 30 turističkih agenata i novinara iz Crne Gore i Srbije.

Promotivni obilazak broda iskorišćen je za tradicionalno uručenje prigodnih poklona grada domaćina kapetanu za prvi dolazak, koje su predali predstavnici Opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor i lučkog agenta „Boka Adriatik“.

„Silueta“ je na put za Kotor krenula preksinoć iz Rima, odnosno Ćivitavekije, a u turi dugoj 11 dana obići će i Veneciju, Siciliju , Maltu Dubrovnik, Mikonos, Santornini....

"Ovaj aranžman, zavisno od kategorije kabine, košta oko 1300-1500 eura „Silueta“ i „Solstis“ imaju najavljenih 36 uplovljavanja u Kotor ovog ljeta, zimi plove po Karibima. Inače, u grubim crtama, u jednom ticanju ovakvog broda Kotor u svim segmentima-luka, lučki agent, lučki pilot, izleti, kafići, suveniri... zaradi najmanje 70.000-100.000 eura i to ne za jedan dan, već za osam do deset sati koliko je brod ovdje", kaže Mihailo Vukić, direktor barske agencije „Allegra“ koja je predstavnik i agent „Selebriti kruzis“ u Crnoj Gori.

Bezbroj detalja

Brod je krcat detaljima u svakom smislu i plijeni pažnju na svakom koraku.

Na samom vrhu-15. palubi je veliki originalni engleski travnjak, inače posebnost svih „Soltis“brodova, na kojem je osam bungalova u kojima se uz prethodnu rezervaciju može uživati u miru. Odmah pored-otvoreni gril restoran gdje gosti sami sa kuvarom mogu da izaberu meso i začine, a onda sami spreme sebi obrok po želji.

Hrana na ovom plovećem hotelu je besplatna, s izuzetkom obroka u takozvanim specijalnim tematskim restoranima gdje se zbog malog kapaciteta-po najviše pedesetak mjesta, mora plaćati rezervacija od nekih 30-40 eura po osobi. Glavna sala za ručavanje fascinira svojom grandioznošću-1.400 mjesta i famozni stakleni vinski toranj u kojem je nekih 2.500 različitih boca vina sa svih strana svijeta.

U brodskoj vinoteci je i specifični vinomat u koji prvo ubacite karticu za plaćanje, pa po volji sipate neko od 12 dostupnih boca, cijene po čaši sežu od dva eura pa naviše, najskuplja boca vina na brodu, kažu, košta 2.000 eura.

Osim alkoholnih pića, na brodu se još naplaćuju samo usluge veoma bogatog Spa sektora i naravno kompletna ponuda u kazinu, a ko želo može trgovati u djuti fri prodavnicama skupa pića, satove, parfeme....

„Silueta“ nudi i zabavu i mir–zatvoreni bazen je mjesto gdje je od današnjih gostiju zahtijevano da budu tihi, isti režim važi i za „Hajdevej“ klub i bogatu brodsku bibilioteku.

Politika kompanije „Selebriti kruzis“ je da se uz mir gostima strogo čuva i privatnost, pa mediji nijesu mogli niti slikati putnike, niti razgovarati sa njima, no, na drugoj strani, nije bilo prepreka za komunikaciju sa veoma predusretljivim članovima multinacionalne posade koja ima 1500 članova. Iznenađujuće velik broj članova takozvanog bijelog osoblja kruzera su mladi ljudi sa ex Yu područja-kako Crne Gore, tako i Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije...

Ko hoće da igra karte ili neku drugu društvenu igru -ima „Kardrum“, ko hoće da pleše-tu su škola plesa, ali i diskoteka. Kome je do gastronomskih bahanalija preko cijelog dana, na usluzi mu je veliki restoran sa samoposluživanjem u kojem je zastupljena kuhinja valjda svakog mogućeg kutka ove planete.

Da se tako unijete kalorije sagore, služe sjajno opremljene brodske teretane i gimnastičke sale, a kome je do nadgradnje duha, svake noći može da uživa u raskošnom brodskom teatru gdje nastupa međunarodni ansambl majstora plesa.

Nezaobilazna meta fotoaparata gostiju bili su kavezi sa displejima na kojima su bile elektronski animirane ptice! Mimikrije nema kada je u pitanju najmanje sedam metara visoko stablo jabuke koje se kroz centralni hol proteže između nekoliko paluba

"Nije vještačko stablo, pravo je", kaže ljubazni brodski oficir Debi Foset.

Razmjere kruzing biznisa

„Silueta“ je najmlađi-četvrti po redu kruzer klase „Solstis“, u upotrebi je od prošlog jula i njena izgradnja koštala je čak 750 miliona dolara. Sagrađena je u NJemačkoj, a već za nekoliko mjeseci, u flotu „Selebriti kruzis“ ulazi i novi kruzer ove klase „Refleksija“

"Taj podatak, kao i činjenica da je „Silueta“ doplovila u Boku sa maksimalnih 2.886 gostiju govori da je kruzing turizam prevazišao brodilom „Kostinog“ kruzera u Italiji. Putnici su na dobitku jer su sada mjere bezbjednosti još više pooštrene, a cijene aranžmana stalno padaju", napominje Vukić.

Galerija

Bonus video: