Državna uprava bi mogla ostati bez interneta

MID: Neusaglašenost štampane i verzije poziva, koje je objavljena na portalu javnih nabavki, posljedica je tehničkog rješenja portala
6 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 07:22h

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) sa rezervom i čuđenjem prihvata rješenje Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, saopšteno je juče iz tog Vladinog resora.

I Lazoviću poništen tender >>>

Državna komisija je poništila tender MIDT vredniji od pola miliona eura, kojim je usluga zakupa telekomunikacionih linkova za prenos podataka preko Internet protokola za potrebe državnih službi dodijeljena kompaniji Crnogorski Telekom.

Iz MIDT su upozorili da se ulazi u rizik da sve usluge Mipneta, interneta, mjesnih i međumjesnih vodova i optičkih linkova budu obustavljene ukoliko se ne nađe alternativno rješenje.

"To znači da bi bez interneta, e-maila, razvijenih informacionih sistema jedno vrijeme mogla biti cijela državna uprava. Takođe, ulazimo u rizik da bude isključen i optički link prema Data centru Ministarstva, gdje se nalazi preko 160 servera i veliki broj mrežno komunikacionih uređaja koje koriste državni organi Crne Gore... drugim riječima, mnogi informacioni sistemi možda neće biti u funkciji“, upozorili su iz Ministarstva kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Državna komisija je zanemarila, prema tvrnjama iz MIDT-a, da za predmetne usluge u Crnoj Gori postoji samo jedan ponuđač.

"Državna komisija je “zaboravila” da je tenderska dokumentacija pripremljena u skladu sa Pravilnikom o obrascima u postupku javnih nabavki, član 2 alineja 11. Prilog 11 pomenutog Pravilnika odnosi se na tendersku dokumentaciju za nabavku usluga i ista nije ostraničena! Zar je Ministarstvo trebalo da mijenja obrazac tenderske dokumentacije koju nam je propisao zakonodavac”, pitaju se u MIDT-u.

Oni su osporili i tvrdnje Komisije da cijena otkupa tenderske dokumentacije prevazilazi cijenu „umnožavanja i dostavljanja“, a da se pri tom nije zapitala zašto kompanija koja je otkupila tendersku dokumentaciju nije reagovala na definisanu cijenu otkupa.

"Nije, jer zna koliko je troškova u pripremi iste imalo ministarstvo da bi, u cilju pripreme jasne i precizne specifikacije, obišlo sve lokacije na kojima Telekom pruža servise državnim organima, organima uprave i jedinicama lokalne samouprave“, stoji u reagovanju MIDT-a.

Oni tvrde da je neusaglašenost štampane i verzije poziva koje je objavljena na portalu javnih nabavki, posljedica tehničkog rješenja portala.

Bonus video: