Vlada će za regionalni razvoj izdvojiti 84 miliona

Izdvajanja za narednu godinu biće precizirana budžetom za tu godinu, s obzirom da Akcioni plan važi do 2014. godine
4 komentar(a)
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
Ažurirano: 24.05.2012. 14:42h

Vlada će za podsticanje ravnomjernog regionalnog razvoja tokom ove godine iz državnog i opštinskih budžeta, donacija i kredita uložiti 84 miliona eura, i to u infrastrukturne projekte i podsticanje preduzetništva, saopšteno je nakon sjednice.

Pomoćnik ministra ekonomije Nina Vujošević saopštila je da je to dio akcionom plana za primjenu Strategije regionalnog razvoja do 2014. godine kojim je poseban naglasak stavljen na sjeverni region kao manje razvijen.

„Ulaganja do kraja ove godine će se odnositi na saobraćajnu, komunalnu i energetsku infrastrukturu, a na sjeveru dijelom i na sportsku i zdravstvenu infrastrukturu. Ulaganja će imati za cilj i razvoj malog i srednjeg biznisa na sjeveru i zapošljavanje”, kazala je Vujošević.

Mjere za razvoj preduzetništva, prema njenim riječima, odnose se na kredite Investiciono-razvojnog fonda i Zavoda za zapošljavanje, koji od ukupnih sredstava koji su namjenjeni za ovu godinu 50 odsto opredjeljuje za sjeverni region.

Ona je pojasnila da će izdvajanja za narednu godinu biće precizirana budžetom za tu godinu, s obzirom da Akcioni plan važi do 2014. godine.

Na pitanje na koji će način Vlada cijeniti uspješnost sprovođenja mjera, Vujošević je kazala da su ključni indikatori već sadržani uredbama koje je Vlada usvojila prošle godine.

„Konkretni indikatori su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, stopa rasta stanovništva i obrazovanje stanovništa koje treba da pratimo u prosjeku tri godine da bi vidjeli efekte mjera”, precizirala je Vujošević.

Bonus video: