Facebook izgubio 13 milijardi dolara na berzi, kupovalo se i u Srbiji

Mnogi još smatraju kako su dionice po cijeni od 38 dolara skupe za tako "mladu" firmu koja zavisi od interneta
6 komentar(a)
Facebook berza, Foto: Nytimes.com
Facebook berza, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 22.05.2012. 07:47h

Drugog dana trgovanja dionica društvene mreže Facebook pala je za 13 odsto te je sa početnih 38,23 u jednom trenutku pala na 33,00 dolara.

U vazduh je tako nestalo više od 13 milijardi dolara berzanske vrijednosti Facebooka, ali carstvo Marca Zukenberga i dalje na berzi vrijedi 91 milijardu dolara.

Mark Zukerberg među 30 najbogatijih ljudi na svijetu >>>

Ruski bogataš uložio 300 miliona u Facebook, sad ima 4,5 milijarde >>>

Dionice Facebooka su među najočekivanijima ove godine, a stručnjaci objašnjavaju kako će Facebook biti u tom smislu "predvodnik" ostalim društvenim mrežama da izađu na berzu.

"Što se tiče pada cijena, ulagači se vjerojatno premišljaju o dionicama", objašnjavaju stručnjaci.

Dodaju da mnogi još smatraju kako su dionice po cijeni od 38 dolara skupe za tako "mladu" firmu kao što je Facebook, te da mnoge ulagače brine nestabilnost firmi koje zavisi od internetu.

Akcije Facebooka kupuju i u Srbiji

Za samo 22 minuta od početka trgovanja akcijama Facebooka na njujorškoj berzi Nazdak, koja je specijalizovana za kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, trgovalo se za osam milijardi dolara, a nalozi za kupovinu su dolazili i iz Srbije, saznaje „Blic“ u "Ilirici”, jednoj od brokerskih kuća preko koje se može ulagati u akcije kompanija u inostranstvu.

Brokeri objašnjavaju da je procedura prilično jednostavna, te da su provizije do 1,2 odsto.

"Građani mogu da kupuju akcije na regionalnim i svjetskim berzama, s tim što im se ne isplati da ulažu male sume. Recimo da je sve ispod 1.000 eura neisplativo jer su provizije na tu uloženu sumu i petina od tog iznosa", kaže jedan od brokera u "Ilirici", koji je u tom trenutku unosio naloge za trgovanje akcijama Facebooka iz Srbije.

Bonus video: