Kao "Đekna"

Izrada socijalnih kartona počinje pred svake izbore

Nije isključeno da to dosad nije urađeno jer bi bila smanjena mogućnost manipulacije podacima o stvarno siromašnim građanima
2 komentar(a)
invalidi rada, Foto: Vesko Belojević
invalidi rada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.05.2012. 01:28h

Vlada je ponovo aktuelizovala priču o izradi socijalnih kartona, iako je ona stara više od deceniju i nezaobilazna je tema svih crnogorskih ministara socijalnog staranja.

Pred svake izbore iz vladajuće koalicije se najavljuju socijalni katroni i ozbiljna namjera da se baš tad počne sa poslom.

Nije isključeno da to dosad nije urađeno jer bi bila smanjena mogućnost manipulacije podacima o stvarno siromašnim građanima. Tačno bi se znalo ko je kakvog imovinskog stanja i ko treba da dobija pomoć, a morale bi slabiti partijske privilegije.

Još je u novembru 2000. godine Vlada usvojila Odluku o obrazovanju Savjeta za realizaciju projekta "Socijalni karton", koji će, kako je rečeno "omogućiti efikasniju koordinaciju u oblikovanju ovog dokumenta potrebnog zbog socijalnog stanja u Crnoj Gori".

Za socijalno staranje je u tadašnjoj Vladi bio zadužen Danilo Burzan, koji je u avgustu 2001. godine imenovan za rukovodioca tog projekta kojeg je Vlada, kako je on tada rekao, ocijenila jednim od strateških.

"Taj projekat se ne tiče samo socijalne politike već može da pokrene neke tranzicione procese ako bude imao podršku građana”, kazao je tada Burzan i najavio da se prvi rezultati mogu očekivati za četiri mjeseca od pokretanja projekta."

Opširnije u štampanom izdanju