Fejsbuk prvi put prodaje akcije na berzi

Analitičari smatraju da će se, prodajom akcija Fejsbuka, na Cukerberga svaliti još veći pritisak da kompanija i dalje napreduje
55 pregleda 4 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.05.2012. 19:03h

U nedjelji u kojoj osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg puni 28 godina, ta internet društvena mreža očekuje, prvi put u svojoj istoriji, da počne da prodaje dionice na berzi Nasdak u Njujorku.

Fejsbuk će izaći sa akcijama na berzu u petak. Poslije prve javne ponude (IPO) vrijednost Fejsbuka bi mogla biti blizu 100 milijardi dolara, što je više od vrijednosti gigantskih kompanija poput "Diznija" ili "Forda".

Analitičari smatraju da će se, prodajom akcija Fejsbuka, na Cukerberga svaliti još veći pritisak da kompanija i dalje napreduje.

Cukerberg je u početku odbijao čak i oglašivače. Do danas nije promijenio svoj stav da profit nije cilj po sebi, već sredstvo za poboljšanje usluga sajta.

Fejsbuk je, za prvi kvartal 2012, zabilležio prihod od više od milijardu dolara.

Cukerberg, koji danas puni 28 godina, jedan je od najmljađih rukovodilaca kompanije tog ranga, kao i jedan od najmlađih milijardera na svijetu, čije bogatstvo se procjenjuje na 17 i po milijardi dolara. Uvršten je u brojne liste najuticajnijih pojedinaca.

Prepoznatljiv je po svom neformalnom stilu, koji odudara od "korporativnog", pa je u javnosti često doživljavan kao "nezreo i buntovan".

Počeci Fejsbuka sežu do Harvardskog univerziteta, gdje je Cukerberg, zajedno sa nekolicinom prijatelja, 2004. napravio društvenu mrežu koja bi služila povezivanju studenata sa Harvarda (prvobitno "thefacebook.com").

Ova društvena mrža ubrzo se proširila na ostale američke univerztete, zatim i evropske, srednje škole, a na kraju je postala otvorena za sve korisnike interneta.

Fejsbuk danas ima preko 900 miliona korisnika.

Bonus video: