U junu tender za izgradnju nove fabrike Duvanskog kombinata

Nova fabrika DKP-a bi trebalo da bude izgrađena na površini od oko 19,5 hiljada kvadrata. Za njenu izgradnju ostaje nešto više od 6 miliona eura
54 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.05.2012. 11:20h

Tender za izgradnju nove fabrike Duvanskog kombinata (DKP), koja će biti iza Distributivnog centra u Podgorici, trebalo bi da bude raspisan tokom juna, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predstavnici Ministarstva kazali su agenciji Mina-business da je idejni projekat za novu fabriku završen i prihvaćen.

"Ispitivanja su, takođe, završena, dok je izrada Glavnog projekta u toku i on će biti gotov do kraja ovog mjeseca", naveli su u Ministarstvu.

Određeni administrativno tehnički problemi, prema njihovim riječima, glavni su uzrok kašnjenja dislokacije fabrike.

"Kašnjenje je najvećim dijelom uzrokovano pripremom parcela, za koje su bile neophodne određene korekcije kao i njihovo oslobađanje od prethodnih korisnika", objasnili su u Ministarstvu.

Vlada Crne Gore i Glavni grad, vlasnici Novog duvanskog kombinata, koji je registrovan krajem prošle godine, trebalo je do 22. aprila da dobiju novoizgrađenu fabriku i presele opremu i mašine monopolske duvanske fabrike na novu lokaciju u Podgorici. Njegov direktor je Dejana Šuškavčević, bivši direktor Montenegroberze.

Iz Ministarstva su dodali da aktivnosti za pripremu izgradnje nove fabrike DKP-a teku u skladu sa planiranom dinamikom.

"Ako ne bude neplaniranih problema, nadamo se da će vrpca na vratima Novog duvanskog kombinata biti presječena krajem ove godine", precizirali su u Ministarstvu.

Fabrika se, kako su naveli, radi od betonsko čelične konstrukcije i za njenu izgradnju je potreban relativno kratak rok.

"Od postavljanja kamena temeljca do useljenja, nadamo se, da nam neće trebati više od šest do devet mjeseci, uz uslov da nam to dozvole vremenske prilike", rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da su sve radnje oko izgradnje Novog duvanskog kombinata potpuno nezavisne od redovnih aktivnosti koje se odvijaju u postojećoj fabrici.

"Postojeća fabrika proizvodi shodno planiranom programu, tako da izgradnja nove fabrike ni u kom dijelu ne utiče na redovne aktivnosti Duvanskog kombinata u stečaju, uključujući obim otkupa i proizvodnje, kao i isplatu zaposlenih", objasnili su u Ministarstvu.

Nova fabrika DKP-a bi, kako je planirano, trebalo da bude izgrađena na površini od oko 19,5 hiljada kvadrata. Za njenu izgradnju ostaje nešto više od 6 miliona eura od ukupno 13,2 miliona, koja su u junu 2010. godine dobijena od prodaje zemljišta Zetagradnji.

Od 13,2 miliona eura dobijena prodajom, 5 miliona je potrošeno za izmirivanje dugovanja radnicima i isplatu socijalnog programa, dok je dio dat zaposlenima u Duvankomercu. Predviđeno je i da se dio novca utroši na rušenje postojećih objekata.

Bonus video: