Maurer: Smanjite procenat soli u pršuti namijenjenoj EU tržištu

Maurer je na skupu posvećenom pripremama crnogorskih kompanija za nastup na tržištu Evrope, pomenuo čuveni njeguški pršut
125 pregleda 0 komentar(a)
prsut, Foto: Facebook
prsut, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.04.2012. 11:39h

Proizvođači suhomesnatih proizvoda u Crnoj Gori, koji očekuju izvozni broj za plasman svoje robe na evropskom tržištu, moraće dosta toga da izmijene u tehnologiji proizvodnje i kvalitetu proizvoda.

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici Leopold Maurer je prije nekoliko dana, na skupu posvećenom pripremama crnogorskih kompanija za nastup na tržištu Evrope, pomenuo čuveni njeguški pršut.

Maurer je kazao da evropski standard ne dopušta da u pršuti ima više od četiri odsto soli, a u crnogorskoj ima čak i do sedam procenata.

Slični zahtjevi biće, kako je najavljeno, postavljeni i za druge poljoprivredne proizvode koje bi Crna Gora mogla da izvozi.

Proizvođači hrane od države traže da posebnim mjerama zaštiti pojedine proizvode.

Vlasnik cetinjske kompanije za proizvodnju suvog mesa "Neksan" Dragan Čavor zatražio je da se njeguški pršut zaštiti kao crnogorski brend.

Maurer je kazao da EU standard ne dopušta da u pršuti ima više od 4% soli, a u crnogorskoj ima čak i do 7%

Čavor je kazao da ta vrsta pršute može biti samo sa područja Njeguša, a sada taj naziv koriste i drugi proizvođači.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević najavio je da će crnogorske kompanije na jesen dobiti takozvani izvozni broj, kao uslov za plasman robe na tržištu Evropske unije.

Bonus video: