Sekulić se ne boji krize, očekuje rekordnu sezonu

Tokom 2012. ostvariće se dva odsto više noćenja, a prihodi od turizma će biti veći za oko tri odsto u odnosu na 2011. godinu
0 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Gov.me
Predrag Sekulić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.04.2012. 08:58h

Ocjene ministra finansija Milorada Katnića da postoji rizik da će biti manja tražnja za domaćim turističkim uslugama su, čini se, usamljene, jer se u resornom ministarstvu pripremaju za nikad uspješniju ljetnju sezonu.

Iz Ministarstva turizma za "Vijesti" nijesu htjeli da komentarišu Katnićevu izjavu, jer nijesu detaljno upoznati sa njom, ali su podsjetili na optimistična predviđanja Vlade.

Tokom 2012. ostvariće se dva odsto više noćenja, a prihodi od turizma će biti veći za oko tri odsto u odnosu na 2011. godinu. Međutim, ministar Predrag Sekulić je više puta naglasio da, bez obzira na ekonomsku krizu, Ministarstvo turizma očekuje sezonu uspješniju od rekordne 2011. i cifre veće od projekcije Vlade - saopšteno je "Vijestima" iz tog Ministarstva.

Mi smo razumjeli da ministar Katnić ima na umu mogućnost manje potrošnje po gostu po danu, nego prethodnih godina, a kao posljedica krize i manjih budžeta za vanpansionsku potrošnju"

Na osnovu saznanja kojima raspolažu, kako je rečeno, informacijama i velikim interesovanjem na svim sajmovima na kojima je prezentovana turistička ponuda Crne Gore i izuzetno povoljnim bukingom "sa velikim optimizmom očekujemo uspješniju ljetnju turističku sezonu u odnosu na prethodnu godinu".

Oni su podsjetili i na svjetske trendove u turizmu i prognoze Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama prema kojima se predviđa da će tokom 2012. godine biti nastavljen rast međunarodnih turističkih dolazaka od tri do četiri odsto.

Iz Nacionalne turističke organizacije "Vijestima" su saopštili da su izjavu ministra Katnića razumjeli kao priču o riziku smanjenja potrošnje turista, a ne smanjenja njihovog broja.

"Mi smo razumjeli da ministar Katnić ima na umu mogućnost manje potrošnje po gostu po danu, nego prethodnih godina, a kao posljedica krize i manjih budžeta za vanpansionsku potrošnju. I slažemo se sa njim da postoji realna opasnost, koju svi davaoci ovog tipa usluga moraju imati na umu prilikom formiranja cijena za glavnu sezonu" rekao je direktor NTO-a Saša Radović.

Ministar Predrag Sekulić je više puta naglasio da, bez obzira na ekonomsku krizu, očekuje sezonu uspješniju od rekordne 2011. i cifre veće od projekcije Vlade, saopšteno je iz resornog ministarstva

Bonus video: