Invalidi rada: Nije bilo pritisaka da odustanemo

"Da smo na bilo koji način bili pritisnuti, onda bismo ispoljili svoj inat, jer nikome nećemo dozvoliti da se poigrava sa našim sudbinama", rekao je Lazar Knežević
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 07:46h

"Na bjelopoljske invalide rada, koji su nakon dva prekinuli proteste ispred zgrade Vlade u Podgorici, niko nije vršio pritisak da odustanu od tog vida iskazivanja nezadovoljstva", kazao je “Vijestima” predsjednik njihovog Udruženja Lazar Knežević.

"Mi smo bili ti koji smo diktirali uslove i logično je da niko nije mogao da nas pritiska. Uostalom, da smo na bilo koji način bili pritisnuti, onda bismo ispoljili svoj inat, jer nikome nećemo dozvoliti da se poigrava sa našim sudbinama. Dali smo im rok od šest mjeseci, što je dovoljno vremena da razmotre i udovolje zahtjevima", rekao je Knežević.

Bjelopoljski invalidi rada po povratku iz Podgorice, gdje su dva dana štrajkovali ispred zgrade Vlade, odlučili su da na šest mjeseci zamrznu protest, da bi, kako kažu, nadležnima dali dovoljno vremena da riješe njihove zahtjeve.

Prije dva dana druga priča

On je, međutim, prije samo dva dana poručio Vladi da će ostati ispred njene zgrade sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni:

"Ostaćemo, izdržaćemo, nema te sile koja će nas ubijediti da odustanemo", kazao je Knežević u ime 30-ak invalida rada u srijedu, da bi nakon samo par sati, nakon razgovora sa gradonačelnikom Bijelog Polja Aleksandrom Žurićem promijenio mišljenje i zajedno sa svojim kolegama se vratio kući.

"Ostaćemo, izdržaćemo, nema te sile koja će nas ubijediti da odustanemo", kazao je Knežević u ime 30-ak invalida rada u srijedu

On je juče kazao da je na sastanku u Vladi konstatovano i potvrđeno da će se invalidima rada koji primaju privremenu naknadu od Fonda PIO i staž im se računa zaključno sa 2014. godinom, to pravo obezbijediti i nakon isteka tog vremena u roku pola godine.

"Dogovoreno je da zajednička radna grupa koja je formirana od predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja i predstavnika invalida rada počne odmah da radi na izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju koje bi se odnosile na poboljšanje statusa invalida rada koji su na evidenciji Biroa rada", kazao je Knežević.

On je naveo da je u zahtjevu ubačena i novina, a odnosi se na to da se invalidi rada koji nijesu ostvarili pravo kod Fonda PIO na invalidsku penziju, dovedu u povoljniji položaj prilikom ostvarivanja prava na starosnu penziju .

Rukovodilac pravnih kancelarija Saveza samostalnih sindikata Crne Gore (SSCG) Goran Ćulafić saopštio je da što hitnije treba krenuti u ispunjenje zahtjeva.

"Smatramo da će Vlada i Skupština izglasati povoljnija zakonska rješenja u smislu većih prava invalida rada kao ugrožene kategorije građana jer će se time smanjiti i socijalne tenzije koje nijesu u interesu opšte društvene atmosfere", kazao je Ćulafić.

Galerija

Bonus video: