Nezadovoljni Pljevljaci: Bogati grad su pretvorili u koloniju

Održavanje protesta podržala je i Sindikalna organizacija Rudnika uglja koja je članica SSCG
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 01:28h

Organizacioni odbor protesta koji će se u petak u 13 sati održati na Trgu Đorđija Peruničića u centru Pljevalja, pozvali su nezadovoljne građane i radnike propalih preduzeća da se odazovu u što većem broju.

Oni su zamolili sve one koji namjeravaju da svojim prisustvom na protestu iskažu nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije u kojoj se nalaze, da na skup dođu bez bilo kakvih partijskih i vjerskih obilježja.

Organizatori su saopštili da će na skupu govoriti predstavnici radnika propalih preduzeća, Unije slobodnih sindikata i nevladinih organizacija.

Održavanje protesta podržala je i Sindikalna organizacija Rudnika uglja, jednog od dva sindikata u tom preduzeću, koja je članica Saveza sindikata Crne Gore.

"Sindikalna organizacija Rudnika uglja bezrezervno podržava opravdani, dostojanstveni i mirni socijalni protest najugroženijih kategorija radnika, penzionera, nezaposlenih građana u Pljevljima i širom Crne Gore", navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Rudnika.

Građani gladuju

U saopštenju se navodi da zaposleni u Rudniku uglja imaju pristojna primanja, možda i najbolja u odnosu na okruženje, ali da radnici tog preduzeća ne mogu biti srećni i zadovoljni u situaciji u kojoj “značajan broj građana gladuje i zbog toga što je perspektiva Pljevalja ozbiljno ugrožena”.

"Znamo za sulude ideje o spajanju Rudnika i Termoelektrane Pljevlja, radi obezbjeđenja struje za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). Duboko smo uvjereni da se ne radi o obezbjeđenju kontinuiteta rada KAP-a i o interesu Crne Gore, već o naknadnoj pameti Vlade, čime bi se napunili džepovi tajkuna i Deripaske", navodi se u saopštenju i dodaje da je sjever u svim zemljama svijeta razvijeniji u odnosu na jug, osim u Crnoj Gori.

I zaposleni u preduzeću Vektra Jakić, koji platu nijesu primili deset mjeseci, pridružiće se mirnim protestima.

I zaposleni u preduzeću Vektra Jakić, koji platu nijesu primili deset mjeseci, pridružiće se mirnim protestima.

Nezadovoljni radnici iz više preduzeća iz Boke, u 13 časova će blokirati saobraćaj ispred Gradske kafane u Herceg Novom, u znak protesta zbog vladine ekonomske politike i podrške radničkim protestima u drugim gradovima.

Galerija

Bonus video: