Vlada će se umjesto 230 zadužiti 308 miliona eura

To je najavio ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen rebalans budžeta za 2012. godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 18:32h

Vlada će umjesto planiranih 230 miliona eura povećati kroz rebalans budžeta iznos zaduženja na 308 miliona eura kako bi finansirala deficit, servisirala dug i stvorila fiskalnu rezervu za 2012. godinu.

To je najavio ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen rebalans budžeta za 2012. godinu.

Katnić je kazao da su rebalansom budžeta nedostajuća sredstva procijenjena na 258 miliona eura, kao i da je projektovani budžetski deficit na 86,7 miliona eura.

"Ove godine će država vratiti 204,5 miliona eura dugova gdje je uključen strani,i domaći dugi i obaveze po državnim garancijama. Fisklana rezerva će biti 60 miliona eura, dok je državni dug je projektovan na 1,706 milijardi eura što je 50 odsto BDP -a", kazao je Katnić.

Rebalans budžeta ne predviđa mijenjanje poreskih stopa već širenje poreskog obuhvata kroz uvođenje taksi na sim kartice, kablovsku televiziju, električna brojila, većih akciza na lož ulje, poreza na neraspoređenu dobit.

"Ukupan efekat svih tih mjera je 23 miliona eura", rekao je Katnić.

Na rashodnoj strani smanujiće se izdaci za 16 miliona eura kroz smanjenjenje plata od sedam odsto funkcionerima , dnevnica za putovanja u inostranstvo od 20 odsto, broja savjetodavnih i radnih timova,funkcionerskih penzija, zarada i svih troškova diplomatsko-konzularnim predstavništvima od sedam odsto.

Smanjiće penzije

Na rashodnoj strani će se ostvariti uštede tako što će se smanjiti državne penzije za 50 odsto što će donijeti 330.000 eura, dodatne mjere štednje za državne funkcionere i zaposlene u državnoj upravi daće uštede od 400.000 eura.

"Promijenili smo odluku o kriterijumima za utvrđivanje vanje visine naknade članovima radnih tijela Vlade gdje smo smanjili broj tijela i naknade što će dati uštedu od 400.000 eura. Smanjene su dnevnice za inostranstvo za 20 odsto i zarade funkcionerima kroz koeficijente od sedam odsto. To je za Vladine i druge funkcionere koji primaju najveće zarade, a ne zarade administracije. Definisali smo obustavu obustavu isplate plaćanja u upravnim odborima za neke institucije kao što su za zdravstvo i socijalno osiguranje, smanjenje su zarade u diplomatsko -konzularnim predstavništvima za sedam odsto", naveo je Katnić

Uštede podrazumijevaju smanjenje službenih automobila na način da će svaki resor moći da koristi jedan, a najviše dva automobila.

To pravilo neće važiti, prema riječima Katnića, za inspekcijske organe ione kojima je u funkciji posla korišćenje automobila.

Mjerama štednje je definisano da se uvede jedinstveni princip za zarade u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvomi javnim preduzećima tako da će maksimalna zarada za rukovodioce u državnim organima biti na nivou na nivou od tri prosječne neto zarade, za predsjednika borda direktora masksimalno četiri neto zarade, a preporučeno je nezavisnim regulatornim tijelima da svoje zarade usklade sa Vladinom politikom i mjerama štednje.

Bonus video: