Radulović: Ekonomski problemi su posljedica loše ideologije

Mjere za povećanje prihoda budžeta, koje podrazumijevaju naplatu jednog EUR po SIM kartici i električnom brojilu, mogu imati samo kratkoročne efekte
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 12:24h

Crnoj Gori su potrebne suštinske reforme, a ne kratkoročne mjere koje bi crnogorskoj ekonomiji dale kratkoročnu infuziju, ocijenio je poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović.On smatra da su mjere, koje u cilju dodatnog punjenja budžeta predlaže Vlada, posljedice neznanja, kao i da one faktički ne mogu riješiti nastale problema. "Te mjere samo mogu dati privremenu infuziju ekonomskom sunovratu Crne Gore, dok je za srednjoročno i dugoročno rješavanje problema potrebno ići sasvim drugim putem", rekao je Radulović agenciji Mina-business.Sve što se dešava je, kako tvrdi, posljedica pogrešne ekonomske ideologije, odluka i privatizacije, ali i koruptivnih radnji.

"Deficit budžeta je od početka godine preko 20 odsto, dok se primici ne obezbjeđuju u projektovanoj mjeri. Da je ova prividna ravnoteža bila posljedica velikog zaduženja potvrđuje i neodrživost takve ekonomske politike i javne potrošnje", saopštio je Radulović.

"Imamo dobre resurse, prije svega energetiku, koji bi mogli da doprinesu punjenju budžeta i otvaranju novih radnih mjesta. Pokazuje se i da je formiranje Razvojne banke uslov svih uslova za ekonomski oporavak

On smatra i da najavljene mjere za povećanje prihoda budžeta, koje podrazumijevaju naplatu jednog EUR po SIM kartici i električnom brojilu, ali i predviđena smanjenja troškova i zarada za direktora javnih preduzeća, mogu imati samo kratkoročne efekte.

"To bi u prvom mjesecu moglo obezbijediti nekoliko miliona više u budžetu, ali će se u narednom periodu odliti u sivu ekonomiju ili će uticati na smanjenje prihodne strane", poručio je Radulović.On je dodao da je najavljeni rebalans budžeta faktički pretposljednja stepenica prema sunovratu crnogorske ekonomije, trajnom siromaštvu i dužničkom i kreditnom ropstvu. Radulović je saopštio da je za srednjeročno i dugoročno rješavanje nastalih problema neophodno obezbijediti racionalnu i efikasnu javnu potrošnju, preispitati sve privatizacije i obezbijediti jak investicioni i privredni ciklus. "Smanjenje sive ekonomije i povećanje koncesionih naknada su mjere koje mogu imati efekte, ali ne srednjeročno i dugoročno", kazao je Radulović. On smatra da je osnivanje Razvojne banke preduslov oporavka ekonomije Crne Gore, koja ima i resurse povoljne za dodatno punjenje budžeta.

"U Crnoj Gori danas gladuje oko 20 odsto djece, a toga nije bilo ni u ratnom periodu"

Bonus video: