Crna Gora i Srbija potpisale ugovor o zajedničkoj kontroli letjenja

Na godišnjem nivou ta služba upravlja sa 5,7 odsto evropskog saobraćaja: svaki sedamnaesti avion koji prelijeće Evropu koristi usluge SMATSA
183 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2012. 09:15h

Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su u Beogradu ugovor o potvrđivanju kontinuiteta u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju.

Time se usklađuje rad Agencije za kontrolu letenja Crne Gore i Srbije SMATSA sa domaćom i evropskom regulativom.

Ugovor su potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i ministar za saobraćaj i pomorstvo Crne Gore Andrija Lompar.

Lompar je kazao da je današnji ugovor prvi konkretan rezultat sporazuma o saradanji u oblasti vazdušnog saobraćaja koji su februara ove godine zaključile Srbija i Crna Gora.

On je istakao da su Srbija i Crna Gora još 2003. godine, formiranjem zajedničke Agencije za kontrolu letenja, započele pionirski posao koji su tek počele da rade zemlje Evropske unije i regiona.

"Potpisivanjem ovog sporazuma, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore nastavlja da radi sa snažnim vjetrom u jedrima i jačom političkom i organizacionom podrškom obije države", rekao je Lompar.

Mrkonjić je naglasio da je saradnja Srbije i Crne Gore u saobraćaju izvanredna i iznio uvjerenje da će tako biti i posle izbora u Srbiji.

"SMATSA je organizacija evropskog nivoa i, zahvaljući danas potpisanom ugovoru, biće još bolja", rekao je Mrkonjić.

Kontrola letenja je zajedničko preduzeće Crne Gore i Srbije osnovano 29. decembra 2003. Za osam i po godina poslovanja vazdušni saobraćaj

povećan je dva i po puta.

Na godišnjem nivou ta služba upravlja sa 5,7 odsto evropskog saobraćaja: svaki sedamnaesti avion koji prelijeće Evropu koristi usluge SMATSA.

Bonus video: