Trnovit put do provjere cijena

Vrhovni sud smatra da Upravni sud može da odlučuje u tim sporovima, jer mu je ukinuo rješenje kojim je odbijena tužba EPCG o pojeftinjenju struje od aprila 2011.
0 komentar(a)
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.04.2012. 07:36h

Upravni sud je morao hitno da odluči o cijenama struje i da na vrijeme saopšti da li time treba da se bavi ili ne, a ne da se poslije tri mjeseca proglasi nenadležnim, upozorila je predstavnica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Ines Mrdović.

MANS je početkom januara podnio tužbu protiv Regulatorne agencije za energetiku, tražeći da bude poništena odluka o poskupljenju električne energije od početka godine.

Nakon MANS-a, predstavnici civilnog sektora Stevo Muk, Goran Đurović i Daliborka Uljarević zahtijevali su da bude poništena odluka RAE. Upravni sud se proglasio nenadležnim po njihovoj tužbi, tumačeći da odluke RAE nisu upravni akt jer se njima ne odlučuje o pojedinačnom pravu i pozivajući se na važeći Zakon o energetici.

Prema nezvaničnim informacijama, uz isto obrazloženje mogla bi biti odbačena i tužba MANS-a.

Da Upravni treba da odlučuje o zakonitosti odluka o cijenama struje, smatraju i građani kojima je tužba odbijena, zbog čega će se žaliti Vrhovnom sudu

Mrdović pita ko je, ukoliko nije Upravni sud, nadležan, jer “sumnjamo da je to Upravni sud”.

"I da li to znači da nijedna odluka RAE ne može da ima pravnu provjeru? Upravo je Upravni sud do sada nalazio da su odluke Regulatorne agencije nezakonite, a sada kaže da nije nadležan. Treba da se vidi ko to građanima oduzima mogućnost da pravno provjere odluke RAE", naglasila je Mrdović.

Ona je upozorila da odricanje od pravosuđa nije moguće, zbog čega pita da li to neko pokušava da se niko ne pita o spornim odlukama RAE, čije posljedice svi papreno osjećamo.

Upravni sud je zakonitost odluka o cijenama struje ocjenjivao od 2007. do kraja 2010. godine. U tom periodu, RAE su tužili građani i energetske kompanije, a četiri puta je odlučeno u korist potrošača po tužbama predstavnika civilnog sektora Muka, Đurovića i Uljarević.

Vrhovni sud smatra da Upravni sud može da odlučuje u tim sporovima, jer mu je ukinuo rješenje kojim je odbijena tužba Elektroprivrede o pojeftinjenju struje od aprila 2011. i tražio da ponovi postupak. U EPCG su “Vijestima” saopštili da o tome nije odlučivano drugi put, iako je Vrhovni sud presudu donio 14. oktobra prošle godine.

Da Upravni treba da odlučuje o zakonitosti odluka o cijenama struje, smatraju i građani kojima je tužba odbijena, zbog čega će se žaliti Vrhovnom sudu.

Bonus video: