Za 120.100 eura kupili državnu imovinu vrijednu 10 miliona

Iz MANS-a podsjećaju da je preduzeće Sinjajevina bilo nosilac razvoja poljoprivrede u Kolašinu, ali da mu je 2004. rasprodata imovina
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 08:28h

Slučaj prodaje imovine kolašinskog preduzeća Sinjajevina plastično pokazuje kako su domaći i strani mešetari nekretninama za mali novac došli u posjed ogromne državne imovine, saopštio je “Vijestima” zamjenik direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Dejan Milovac.

Iz MANS-a podsjećaju da je preduzeće Sinjajevina krajem prošlog vijeka imalo epitet nosioca razvoja poljoprivrede u Kolašinu, a lokalnim stočarima je omogućavalo da svoje proizvode izvoze u Grčku, Italiju, čak i u Libiju. Pored toga, ovo preduzeće je imalo i brojne objekte i vrijedno zemljište.

"Ipak, u aprilu 2004. godine je objavljena javna prodaja imovine ove kompanije koja je u međuvremenu ušla u stečaj. Na javno nadmetanje koje je organizovano tri puta niko se nije javljao, sve dok se na nadmetanju koje je organizovamo 21. aprila 2006. godine nije pojavila of-šor kompanija Beppler & Partners sa Britanskih djevičanskih ostrva, koju je zastupao budvanski advokat Branko Čolović", naveo je Milovac.

Najveći dio ovog zemljišta, oko dva miliona kvadrata, nalazi se u katastarskoj opštini Lipovo, zatim još oko 800.000 kvadrata u Dragovića polju, dok je ostatak zemljišta na potezu Raška -Mioska i Osredci.

"Beppler je preko Čolovića dostavio ponudu na 120.100 eura, što je i prihvaćeno kao jedina ponuda. Konačno, 19. maja 2006. godine je sklopljen Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između preduzeća Sinjajevina d.d. u stečaju koju je zastupao stečajni upravnik Bogdan Bulatović i firme Beppler & Partners LTD koju je zastupao advokat Branko Čolović. U članu 2 ovog Ugovora je precizirano da je za 120.100 eura prodato blizu tri miliona kvadrata zemljišta, pretežno šuma i pašnjaka, ali i blizu 1.700 kvadrata poslovnih zgrada i pomoćnih objekata. Najveći dio ovog zemljišta, oko dva miliona kvadrata, nalazi se u katastarskoj opštini Lipovo, zatim još oko 800.000 kvadrata u Dragovića polju, dok je ostatak zemljišta na potezu Raška -Mioska i Osredci. Prostom računicom dobijamo da je Beppler kvadrat zemljišta u kolašinu platio po nevjerovatnijh 0,04 eura, odnosno četiri centa za metar kvadratni. Nije poznato koja procjenjivačka kuća je odredila ovakvu cijenu, i to 2006. godine kada je tržište nekretnina cvjetalo", istakao je Milovac.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: