Smanjivanja penzija za sada neće biti

Penzioneri, osim da im se ne smanjuju penzije, zahtijevaju i redovnost isplate i rješavanje stambenog pitanja
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Luka Zeković
penzioneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2012. 09:01h

Predstavnici penzionera apelovali su juče da se penzije ne smanjuju, nego da se drugim mjerama, kao što su suzbijanje sive ekonomije i oporezivanje luksuza, kao i od akciza, nabavi neophodan novac.

Potpredsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović, kazao je da se penzioneri nalaze u nezavidnom položaju i naveo da pet hiljada penzionera prima ispod 100 eura, dok oko 70 hiljada prima penziju ispod prosječne, odnosno manje od 280 eura.

"Pozdravljamo redovnost isplate penzija i molimo da se ne ide na smanjenje, nego da se drugim mjerama, kao što su suzbijanje sive ekonomije, oporezivanje luksuza i poreskih obveznika, kao i od akciza nabavi neophodan novac", kazao je Vešović na sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Penzioneri, osim da im se ne smanjuju penzije, zahtijevaju i redovnost isplate i rješavanje stambenog pitanja.

"Vlada čvrsto stoji na stanovištu da će to i dalje da bude tako. A, ukoliko i dođe do toga, smanjivanje će biti krajnja nužda, ako dođe do takve ekonomske situacije koja bi nam nametnula ta rješenja", rekao je Perović.

Penzioneri, osim da im se ne smanjuju penzije, zahtijevaju i redovnost isplate, rješavanje stambenog pitanja i subvencioniranje električne energije za najugroženije, kao i bolju zdravstvenu zaštitu, sve u cilju poboljšanja njihovog materijalnog položaja.

Vešović je rekao da, što se tiče rješavanja stambenog pitanja penzionera, opštine treba da pomognu, poučeni iskustvima gradova koji su to već uradili, Nikšić, Berane i Bijelo Polje, a sada i Podgorica.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, je što se tiče subvencioniranja električne energije za najugroženije, naveo da je spisak proširen i biće dostavljen na razmatranje Vladi, koja treba da ga usvoji.

"Postoji puno socijalno ugroženih kategorija i izlaženje u susret jednima otvara pitanje drugih. Zato moramo biti jako pažljivi, država ne može da izađe u suret svima, ali o tome će još biti riječi. Ne želim da prejudiciram koliko će njih biti obuhvaćeno", objasnio je Numanović.

Bonus video: