Pljevlja: Zanatlije u "Monter kodu" počele štrajk

U Monter Kodu gdje većinom rade kvalifikovani radnici za majstorska zanimanja, prosječna plata iznosi između 250 i 300 eura
108 pregleda 0 komentar(a)
Monter kod, Foto: Goran Malidžan
Monter kod, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.04.2012. 09:13h

Zaposleni u pljevaljskom zanatskom preduzeću "Monter kod" su počeli štrajk jer im vlasnik preduzeća Ljubiša Ćurčić duguje sedam plata.

Radnici, koji su poslednju platu primili krajem prošle godine, kada im je isplaćena avgustovska zarada, štrajkuju u proizvodnim pogodina preduzeća.

Od 49 radnika, koliko ih je zaposleno u Monteru u štrajku je njih 29. Proteste svojih kolega nije podržalo 13 zaposlenih, a dio radnika je na bolovanju.

U Monter Kodu gdje većinom rade kvalifikovani radnici za majstorska zanimanja, prosječna plata iznosi između 250 i 300 eura.

Zapoleni su prošle sedmice u znak upozorenja po sat vremena protestovali u krugu preduzeća, ali štrajk nije dao očekivane rezultate, pa je većina radnika juče odlučila da obustave rad.

Štrajk dok ne ispune zahtjeve

Prema riječima predsjednika sindikata Monter Koda Mirsada Ibrahimovića štrajk će trajati sve dok poslodavac ne udovolji njihovim zahtjevima.

Radnici Monter- Koda osim plata traže da im se isplate i zaostali topli obroci, koji im nisu uplaćivani od februara do decembra 2010. godine.

Ćurčić je obećao zaposlenima da će im do kraja sedmice isplatiti dvije plate, a da će se nakon toga pregovarati o dinamici isplate ostalih zarada.

Na zboru radnika održanom prije skoro mjesec, Ćurčić je zaposlene informisao da ima poteškoća u naplati potraživanja od dužnika među koje je označio Vektru Jakić, Opštinu Pljevlja i Termoelektranu.

On je rekao da je spreman da podigne kredit kod banaka kako bi isplatio dvije plate zaposlenima ukoliko mu Termoelektrana da potrebne garancije.

Ćurčić je 2006 godine za oko 370.000 hiljada eura kupio Monter koji je zbog finansijskih problema, bio u stečaju.

On kaže da imaju razumjevanja za tešku situaciju u kojoj trenutno posluju, ali da očekuju i od rukovodstva da ima razumjevanje za njihove zahtjeve jer su se našli u ozbiljnim egzistencijalnim problemima.

Ćurčić je 2006 godine za oko 370.000 hiljada eura kupio Monter koji je zbog finansijskih problema, bio u stečaju.

Monter Kod je jedno od pljevaljskih preduzeća kojem je za vrijeme rukovođenja Opštinom Filipa Vukovića redovno izmirivane obaveze za poslove koje je ta privtna firma radila za lokalnu upravu.

Za pet godina Vladavine Vukovića firmi Monter kod, čiji je vlasnik Ćurčić, šef odborničkog kluba DPS-a u lokalnom parlamentu ukupno je isplaćeno 641 hiljada eura. G.M.

Bonus video: