"Dakićevci" traže vaučere za struju za najugroženije radnike

"Država nama duguje deset puta više nego bilo koji radnik i korisnik električne energije", kazao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 12:34h

Bivši radnici podgoričke fabrike "Radoje Dakić" zahtijevaju od Vlade da se onima, koji su obuhvaćeni socijalnim programom, na ime djelimičnog izmirenja 10 odsto presuđenih potraživanja, izdaju vaučeri za električnu energiju.

"Umjesto da međusobno prebijemo potraživanja, kao što je to država uradila sa drugim firmama, ukudaju nam struju. A država nama duguje deset puta više nego bilo koji radnik i korisnik električne energije", kazao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević na konferenciji za novinare.

"Nismo mi nesolventi, nego nelikvidni, jer je neefikasna država i ne sprovodi sudske presude", smatra Vukčević

"I u ovim prostorijama fabrike je ukinuta struja", dodao je Vukčević.

Radnici u srijedu protestuju i ispred Elektrodistribucije

Bivši radnici najavili su i da će u srijedu, nakon redovnih protesta ispred zgrade Vlade, nastaviti sa štrajkom ispred Elektrodistribucije i Ministarstva ekonomije zbog poskupljenja električne energije i obustavljanja snabdijevanja bivšim radnicima.

Radnici će na protestu nositi transparent A na kvadrat, što je asocijacija na italijansku kompaniju i na, kako kažu, "račune na kvadrat".

"Bilo je predloga i da se u srijedu radnicima kojima je isključena, struja ponovo uključi", kazao je Vukčević i dodao da oni imaju dosta električara koji to mogu da urade.

Međutim, kako je naveo, ne bi se radilo o krađi struje, već bi se ona evidentirala jer može da se plati.

"Nismo mi nesolventi, nego nelikvidni, jer je neefikasna država i ne sprovodi sudske presude", smatra Vukčević.

Od Lukšića čekaju odgovor od novembra

On je naveo da su u četvrtak radnici imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, kojima su dostavili zahtjev iz februara da se subvencionira struja radnicima kojima se duguju pare.

"Krajem novembra prošle godine obratili smo se i premijeru Igoru Lukšiću sa zahtjevom da se deset odsto potraživanja međusobno otpiše između povjerilaca. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor", objasnio je Vukčević.

On je kazao da, dok je bio jedinstveni "Radoje Dakić", na osnovu Zakona o obaveznom zajmu za izgradnju elektro energetskih objekata u Socijalističkoj Republici Crnoj Gori, izdvajali su sredstva po obveznicama.

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura

"Utvrđeno je i kada je trebalo da se vraćaju i u kojim iznosima, što se nije desilo jer je tada nastupila rekordna inflacija. Sada treba da se utvrdi koliko je bila njihova realna vrijednost", rekao je Vukčević.

On je naveo da zato na protest pozivaju i radnike nikšićkog Metalca i Imaka Bijelo Polje, da donesu obveznice, kada su bili jedinstvena firma i kada su te pare izdvajali do 1993. godine.

"Tada je prvo trebalo rješavati pitanje obveznica, a ne nekih italijanskih firmi", smatra Vukčević.

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još 7 miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona EUR koje ne mogu da prodaju.

Galerija

Bonus video: