Odbacili tužbe

Upravni sud nije više nadležan za odluke o cijeni struje

Vrhovni sud ne smatra da Upravni sud ne može da odlučuje o cijenama struje, jer mu je ukinuo rješenje kojim je jesenas odbijena tužba Elektroprivrede
0 komentar(a)
EPCG račun, Foto: Boris Pejović
EPCG račun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2012. 07:35h

Upravni sud se proglasio nenadležnim u ocjenjivanju zakonitosti odluka Regulatorne agencije za energetiku o cijenama struje.

“Vijesti” saznaju da je upravo zbog toga odbačena tužba grupe građana iz nevladinog sektora Steva Muka, Gorana Đurovića i Daliborke Uljarević, koji su 19. januara tražili da poništi odluku RAE o poskupljenju struje od početka ove godine.

Prije tih predstavnika civilnog sektora, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je zahtijevala da cijene od 1. januara budu poništene, o čemu se sud još nije izjasnio. Prema saznanjima “Vijesti”, i u tom slučaju će se proglasiti nenadležnim.

Od prošle godine Upravni sud odbacuje tužbe o cijenama, tumačeći da odluke RAE nisu upravni akt, a pozivaju se na Zakon o upravnom sporu i važeći Zakon o energetici

Ipak, Vrhovni sud ne smatra da Upravni sud ne može da odlučuje u tim sporovima, jer mu je ukinuo rješenje kojim je odbijena tužba Elektroprivrede o pojeftinjenju struje u aprilu 2011.

Od prošle godine Upravni sud odbacuje tužbe o cijenama, tumačeći da odluke RAE nisu upravni akt, a pozivaju se na Zakon o upravnom sporu i važeći Zakon o energetici.

Četiri puta presuđeno u korist potrošača

Po tužbama grupe građana, četiri puta je presuđeno u korist potrošača jer su odluke Odbora Agencije proglašene nezakonitim. Posljednji put je to urađeno kada je poništena odluka o cijenama za 2010, koju je RAE usvojio kada se primjenjivao stari zakon.

U obrazloženju odbacivanja tužbe Muka, Đurovića i Uljarević piše da “po nalaženju ovog suda odluka o odobravanju regulatorno dozvoljenog prihoda, po svojoj sadržini i pravnoj prirodi ne predstavlja upravni akt ili drugi akt”.

"Upravni sud se nije proslavio time, naročito imajući u vidu da je sličnu njegovu odluku oborio Vrhovni sud"

Na pitanje “Vijesti” kako to da su odjednom nenadležni, iz Upravnog suda odgovaraju da je prošli Zakon o energetici dozvoljavao pokretanje upravnog spora protiv svih odluka RAE, ali da sada nije tako. Aktuelni zakon važi od aprila 2010, a iz suda naglašavaju da je njime određeno protiv kojih odluka se može voditi upravni spor, a među njima nisu one na osnovu kojih se utvrđuju cijene.

Vrhovni sud je, kada je jesenas ukinuo rješenje Upravnog, ocijenio da su “nerazumljivi razlozi da odlukom RAE nije odlučivano o pojedinačnom pravu, obavezi ili interesu fizičkog ili pravnog lica“.

Konstatovano je da su povrijeđena pravila postupka u upravnom sporu i naloženo da Upravni sud "u ponovnom odlučivanju da jasne i valjanje razloge za sva svoja zaključivanja".

Žaliće se Vrhovnom sudu

Grupa građana još nije dobila presudu, ali su neprijatno iznenađeni informacijom o odbacivanju tužbe. Stevo Muk kaže da je dobro što je konačno donesena odluka, najavljujući da će se žaliti Vrhovnom sudu.

"Upravni sud se nije proslavio time, naročito imajući u vidu da je sličnu njegovu odluku oborio Vrhovni sud. Podnijećemo Vrhovnom sudu zahtjev za reviziju i očekujemo da ukloni negativne posljedice. Nažalost, ovo znači da će se nastaviti postupak pred nadležnim sudovima u ovom slučaju, što doprinosi daljoj pravnoj neizvjesnosti i nije u interesu građana", izjavio je Muk “Vijestima”.

Favorit EPCG predložen za RAE

Komisija za izbor člana Odbora RAE predložiće bivšeg direktora Distribucije EPCG Miroslava Vukčevića za tu funkciju. Da o cijenama struje ubuduće odlučuje prvorangirani kandidat, prema informaciji "Vijesti", upravo je želja EPCG koju podržava jača vladajuća partija – DPS.

Vlada će u četvrtak da se izjasni o odluci savjetodavnog tijela, a Skupština će odlučivati o konačnom predlogu. Za člana su konkurisali bivši direktor RAE Dragoljub Drašković, zamjenik direktora Pero Vučković i bivši direktor “Pobjede” Dragoljub Šarović.

RAE dva mjeseca nema trećeg člana. To što je predlaganje kasnilo, u komisiji su nezvanično objašnjavali time što u vladajućoj koaliciji ne mogu da usaglase stav o pobjedniku, što ni sada nije učinjeno.

Preporučujemo za Vas