AMIA želi Zavalu, hoće li vile konačno biti završene?

Oglašena prodaja imovine Slav ina, nesuđenog investitora u Budvi, za 15. maj
113 pregleda 0 komentar(a)
zavala, Foto: Vuk Lajović
zavala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.04.2012. 07:23h

Cjelokupna imovina budvanske kompanije Slav in, koja je većinski akcionar firme Zavala invest na koju se vodi projekta izgradnja apartmanskog naselja “Astra Montenegro” na Zavali, naći će se na prodaji 15. maja, do kada svi oni koji budu zainteresovani mogu dostaviti ponude.

To je navedeno u javnom pozivu stečajnog upravnika, koji je imenovan nakon što je 30. decembra prošle godine stečajni sudija Pajo Anđelić zabranio Slav inu da obavlja isplate sa postojećeg računa bez saglasnosti stečajne uprave, te uveo stečaj u ovu nekada najbogatiju budvansku kompaniju.

Kako “Vijesti“ saznaju, ruski biznismeni okupljeni oko AMIA zainteresovani su da kupe firmu Slav in, čime se otvaraju mogućnoti da mogu u cjelosti preuzeti na sebe realizaciju projekta.

Ruski biznismeni okupljeni oko AMIA zainteresovani su da kupe firmu Slav in, čime se otvaraju mogućnoti da mogu u cjelosti preuzeti na sebe realizaciju projekta.

Upravo uvođenjem stečaja, stvara se mogućnost ruskim biznismenima, okupljenim oko Udruženja kupaca vila na zavali – AMIA, da otkupe Slav in i time postanu formalni vlasnici firme Zavala invest te nesmetano nastave završetak kompleksa od 40 vila.

Kako se navodi u javnom pozivu, imovina Slav ina proccjenjuje se na nešto više od tri miliona eura. U materijalnu imovinu firme ubrojeno je vozilo “Ford Mondeo”, čija je početna cijena 11.855 eura, kao i udio u preduzeću Zavala invest, procijenjen na najmanje tri miliona eura.

Svi oni koji su zainteresovani mogu dostaviti ponude do 15. maja, kada će u Privrednom sudu biti izvršeno rangiranje.

Marović započeo posao

Priča o rusko-crnogorskom biznisu započela je 25. juna 2007. kada je zaključen ugovor između preduzeća Moninvest, tada u vlasništvu potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića i Dragana Sekulića i preduzeća Slav in, vlasništvo Vjačeslava Lejbmana, o kupoprodaji zemlje na rtu Zavala.

Lejbman je bio glavni čovjek Polonskog, čija je tada najjača građevinska korporacija Miraks preuzela posao na Zavali. Prema odredbama to g ugovora, firma Moninvest prodala je preduzeću Slav in 51 odsto nekretnina na Zavali za 20 miliona eura. U ugovoru je precizirano zajedničko ulaganje i zajednička gradnja, prema kojem će profit u obimu od 74 odsto pripasti Slav inu, a ostatak od 26 odsto Moninvestu.

Uvođenje stečaja tražio je Sekulić, jer mu, kako tvrdi u tužbenom zahtjevu, Slav in duguje 7,5 miliona eura za prepušteni udio u Zavala investu.

Moninvest i Slav in su 17. oktobra 2007. godine osnovali zajedničko preduzeće Zavala invest, gdje je Sekulić imao 26 a Slav in, čiji je osnivač Miraks Balkan 74 odsto, a Sekulić je svoj udio prodao Rusima za deset miliona eura i izišao iz firme 8. maja 2008. godine.

On tvrdi da su mu Rusi platili samo 2,5 miliona eura, od čega je on svom bivšem ortaku u Moninvestu Svetozaru Maroviću platio 200.000 eura od ukupno milion, koliko je trebalo da mu isplati do kraja ove godine.

Moninvest je prije ulaska Marovića, u aprilu 2007. kupio od sedam vlasnika 44.143 kvadrata zemlje na Zavali za ukupno 24,9 miliona eura. Iste godine, 25. juna, Slav in je od Moninvesta kupio polovinu te zemlje za 20 miliona i 18. oktobra te godine osnivaju zajedničku firmu Zavala invest, a 1. novembra donose odluku o dokapitalizaciji u kojoj Slav in unosi milion eura novčanog kapitala, uz 39,215 miliona eura vrijedno zemljište, pa kompaniju dijele tako da Moninvestu pripada 26 odsto, a ostatak Slav inu.

Nakon što su u avgustu 2009. godine zbog velikog dugovanja otišli radnici Montere, beogradske firme koja je izvodila radove, izgradnja apartmanskog naselja potpuno staje.

Čija je građevinska dozvola

Početkom 2011, na scenu stupa grupa kupaca, koji na sebe preuzima cijeli posao te pod nazivom AMIA, otkupljujući dug prema Monteri, ulaze 1. oktobra u radove. Međutim, veliki problem je izbio zbog toga što je građevinska dozvola i dalje na ime firme Zavala invest, a opštinska administracija, nema zakonskog osnova da izvrši preimenovanje na AMIA.

Osnovni problem, kako su “Vijesti“ u više navrata pisale, je to što AMIA nema u listu nepokretnosti, te nije upisana kao vlasnik zemlje, već Zavala invest, pa time i ne mogu izvršiti preimenovanje. U međuvremenu “Montera Montenegro” i AMIA već pola godine završavaju radove na vilama, sa krajnjim rokom od 18 mjeseci. Izvođači svakog mjeseca 86 kupaca, uredno obavještavaju o urađenom poslu.

Bonus video: