Indija spremna za saradnju sa Crnom Gorom

Krišna je istakao da je Indija impresionirana velikim napretkom koji je Crna Gora ostvarila za samo šest godina nezavisnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 16:10h

Indija je spremna za saradnju sa Crnom Gorom u svim oblastima, kazao je ministar vanjskih poslova te zemlje Somanahali Krišna, navodeći da je posjeta šefa crnogorske diplomatije Milana Roćena toj zemlji, nova etapa u odnosima dvije države.Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija boravi u zvaničnoj posjeti Indiji, a sa Krišnom je danas razgovarao u Nju Delhiju.Kako je saopšteno iz Mnistarstva, Krišna je poželio dobrodošlicu Roćenu i ocijenio da njegova posjeta, prva zvanična od obnove crnogorske nezavisnosti, predstavlja novu etapu u odnosima Crne Gore i Indije, posebno sa aspekta jačanja političkih i ekonomskih veza.

"I prenio punu spremnost za razvoj sveukupne saradnje sa Crnom Gorom, u obostranom interesu, na osnovama zajedničkih vrijednosti dvije zemlje, koje su, kako je rekao, prepoznate po svojoj multikulturnoj i multukonfesionalnoj različitosti, demokratiji i tržišnoj ekonomiji", kaže se u saopštenju.

Krišna je istakao da je Indija impresionirana velikim napretkom koji je Crna Gora ostvarila za samo šest godina nezavisnosti, i čestitao joj na ostvarenim rezultatima, koji su, kako se dodaje, potvrđeni i progresom ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO.

Impresionirani napretkom Crne Gore

"Roćen je ocijenio da je ovo istorijski dan za Crnu Goru i njene odnose sa velikom Indijom, sa kojom nas, kako je istakao, povezuje tradicionalno prijateljstvo, ali i zainteresovanost da zajedno radimo na osavremenjavanju ukupne saradnje", navodi se u saopštenju.

On je naglasio značaj i potencijal unaprjeđenja bilateralnih odnosa kroz intenziviranje ekonomske saradnje u različitim oblastima, prvenstveno u turizmu, energetici i poljoprivredi, ali i iniciranja kulturne saradnje. "Zajednički je ukazano na značaj skorog formiranja mješovite ekonomske komisije sa Indijom, koja će predstavljati institucionalni okvir za intenziviranje privrednih kontakata, kao i na potrebu konsolidacije ugovorno-pravne baze, kako bi se stvorili neophodni normativni preduslovi za povezivanje biznis krugova, kao i za kulturnu, naučnu i ukupne saradnju", naveli su iz Ministarstva.

Krišna prihvatio poziv Roćena

Pozdravljena je i spremnost za redovnu razmjenu mišljenja o pitanjima od obostranog interesa u vidu konsultacija dva ministarstva, ali i za uspostavljanje kontakata na nivou ministarstava ekonomije.

Roćen je položio i vijenac na grob Mahatma Gandija u Memorijalnom centru u Nju Delhiju

Galerija

Bonus video: