Uprava carina: Možda krene šverc kafe

Monstat još uvijek nema podatake koliko se kafe tokom prošle godine popilo u našoj zemlji. Godinu ranije potrošeno je oko devet miliona eura
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2012. 17:14h

Budžet Crne Gore bi samo po osnovu akciza za kafu na godišnjem nivou trebalo da bude teži za oko 4,4 miliona eura, javlja Tv Atlas.

Iz Uprave carina upozoravaju na mogućnost povećanog šverca te robe.

Tokom prošle godine Crna Gora je, prema podacima Monstata, uvezla preko 8 tona kafe, u vrijednosti od oko 22 miliona eura. Mediji su prošle jeseni pisali o navodnom švercu kafe preko graničnog prelaza Božaj, ali i preko takozvane „zelene granice“, kuda su, kako je tada saopšteno, prenošene tone ove robe.

Na kafu mljevenu domaćinstvo izdvaja oko 3,99 eura, na nes kafu 0,17 eura i na ostale vrste kafe 0,01 eura, kaže Nataša Đurović iz Monstata

„U svakom slučaju postoji mogućnost povećanog rizika raznih krijumčarenja šverca otkad je uvedena akciza na kafu, ali je uprava carina apsolutno spremna da preduzme sve mjere da to spriječi,“kazala je Atlas Tv Marija Bulajić Škuletić, portarolka Uprave carina

Monstat još uvijek nema podatake koliko se kafe tokom prošle godine popilo u našoj zemlji. Godinu ranije, dakle, 2010. mjesečno trošeno je kafe u vrijednosti blizu 763.000 eura, što na godišnjem nivou iznosi oko devet miliona eura.

Prosječno domaćinstvo mjesečno popije oko 700 gr kafe, za šta izdvaja blizu 5eura. (4,7 eura).

"Na kafu mljevenu domaćinstvo izdvaja oko 3,99 eura, na nes kafu 0,17 eura i na ostale vrste kafe 0,01 eura", kaže Nataša Đurović iz Monstata.

Prostom računicom –ili se u Crnoj Gori prošle godine popilo makar duplo više kafe nego godinu dana ranije ili je u preradu i izvoz kafe koja je prethodno uvezena otišlo kafe u vrijednosti od oko 13 miliona eura.

Bonus video: