Poruka iz Evrope: Ako ne stvorite novi JAT svi propadate

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways (Slovenija), BH Airlines i Montenegro Airlines su premale da bi pratile tržišne utakmice, kaže Šulte
128 pregleda 0 komentar(a)
JAT London, Foto: Forum.keypublishing.com
JAT London, Foto: Forum.keypublishing.com
Ažurirano: 07.04.2012. 15:36h

Avioprevoznici sa područja bivše Jugoslavije se moraju povezati ili čak ujediniti ako žele da opstanu na tržištu, poručio je glavni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz - Ulrih Šulte Strathaus.

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways (Slovenija), BH Airlines i Montenegro Airlines su premale da bi pratile tržišne utakmice, kaže Šulte, a prenosi Večernji list.

Stručnjak ističe da je nekadašnje zajedničko jugoslovensko tržište rascjepkano, a da su nacionalni prevoznici premali i neefikasni.

Zbog toga on predlaže regionalno rješenje, i stvaranje kompanije koja bi djelovala globalno, pokrivala lokalne potrebe i povezivala se sa inostranstvom preko međunarodnih aerodromskih centara.

"Svaka avio kompanija može da preživi i ostane konkurentna samo ako vodi računa o troškovima i strategijama koje uzimaju u obzir vlastite prednosti i slabosti. Međutim, izazov u jugoistočnoj Europi posebno je velik jer je tržište doista vrlo fragmentirano", rekao je Šulte.

Avioprevoznici iz bivše Jugoslavije posluju sa milionskim gubicima i svima prijeti stečaj

Šulte kao ograničavajući faktor vidi antitrust zakone (zakone koji sprječavaju monopol) i smatra da to politički neće biti lako ali kada bi se to desilo stvorila bi se win-win situacija za region.

On smatra da se može nakon 20 godina obnoviti neka verzija JAT-a, ali da to zahtjeva izuzeće antitrust zakona, a da je bitno gdje bi bilo sjedište nove kompanije.

Avioprevoznici iz bivše Jugoslavije posluju sa milionskim gubicima i svima prijeti stečaj, a u tom slučaju će njihove linije preuzeti velika aviokompanija, kao što je Lufthanza uradila u Mađarskoj kad je bankrotirao Malev, napominje Šulte.

Zajedno prevezu koliko i JAT krajem 80-ih

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, Montenegro Airlines i BH Airlines zajedno na godišnjem nivou prevezu oko pet miliona putnika.

A toliko je isto JAT prevozio na kraju 80-ih godina kad je bio nacionalni prevoznik bivše Jugoslavije.

Taj podatak govori da avioprevoznici iz regije stagniraju u razvoju jer ukupno na prostoru bivše Jugoslavije trenutno godišnje ima oko 16 miliona putnika, dakle manje od trećine njih leti s domaćim aviokompanijama.

Zajednička flota tih aviokompanija pak broji 50 aviona.

Bonus video: