Kostić o poskupljenjima: Ne radi se više o jednom euru

On je dodao da je opšta ekonomska situacija takva da je svako dodatno “zahvatanje iz džepova građana” veliko i s razlogom izaziva podozrenje
64 pregleda 0 komentar(a)
vasilije kostić, Foto: Arhiva Vijesti
vasilije kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2012. 14:55h

Sva dodatna plaćanja u vidu najavljenih mjera štednje, koje bi trebalo da obezbijede dopunsko punjenje budžeta, predstavljaju pritisak na standard građana i s razlogom izazivaju podozrenje, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.On je, komentarišući najavu Ministarstva finansija da se dodatno punjenje budžeta obezbijedi kroz plaćanje jednog eura mjesečno po SIM kartici i električnom brojilu, kao i za korišćenje kablovske televizije, rekao da se više ne radi “o jednom euru”.“Radi se o većoj cijeni goriva, gaziranih pića, kafe i struje. Euro po euro. Da se nekim slučajem ekonomija nalazi u ekspanziji, kao ranijih godina, takve mjere se ne bi ni osjetile, niti bi privlačile ovoliku pažnju javnosti”, kazao je Kostić agenciji Mina-business.On je dodao da je opšta ekonomska situacija takva da je svako dodatno “zahvatanje iz džepova građana” veliko i s razlogom izaziva podozrenje.

“Ne može se reći da se dodatno oporezivanje uvodi samo zbog KAP-a, ima tu i drugih razloga, ali da je plaćena garancija jedan od glavnih razloga - to vjerovatno jeste”

Kostić smatra da se dodatno oporezivanje ne uvodi samo zbog činjenice da je Vlada morala platiti Dojče banci 23,4 miliona eura duga po osnovu garancije date podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP), ali da je to vjerovatno jedan od glavnih razloga. “Ne može se reći da se dodatno oporezivanje uvodi samo zbog KAP-a, ima tu i drugih razloga, ali da je plaćena garancija jedan od glavnih razloga - to vjerovatno jeste”, naveo je Kostić.On je kazao i da je teško procijeniti da li će dodatno oporezivanje biti dovoljno, zbog sudbine preostalih državnih garancija datih za kredite KAP-u. Naime, nakon aktiviranja garancije za kredit Dojče banke, postoji opasnost da se aktiviraju i ostale date KAP-u za kredite kod mađarske OTP i ruske VT banke. Preostale garancije iznose oko 170 miliona eura sa kamatama.“U tom smislu nije uputno špekulisati, jer su sve opcije otvorene i zavise od mnogo faktora”, rekao je Kostić.

U Ministarstvu finansija smatraju da su predložene mjere, koje podrazumijevaju naplatu jednog eura mjesečno po SIM kartici i električnom brojilu, simbolične, ali da dugoročno za budžet i stabilnost znače oko 15 miliona eura na nivou godine.

U Ministarstvu finansija smatraju da su predložene mjere, koje podrazumijevaju naplatu jednog eura mjesečno po SIM kartici i električnom brojilu, simbolične

Ministar finansija Milorad Katnić ranije je kazao da bi naplata jednog eura mjesečno po SIM kartici značila od sedam do osam miliona eura dodatnih prihoda za budžet nivou godine, s obzirom na to da u Crnoj Gori postoji preko milion korisnika mobilne telefonije.On je objasnio i da bi s obzirom na oko 400 hiljada brojila i 200 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori, naplata jednog eura po brojilu značila pet miliona eura godišnje.Iz Vlade je najavljeno da će obaveze plaćanja takse na električna brojila biti oslobođeni korisnici subvencija za račune za električnu energiju i onih kategorija za koje se procijeni da su socijalno ugroženi.Uvođenje takse na električna brojila predviđeno je zakonskim rješenjima koja se pripremaju. Njima je predviđeno i uvođenje dodatnih taksi na upotrebu SIM kartica i korišćenje kablovske televizije.

Bonus video: