Vektra Boka: Traže obećane zarade ili će radikalizovati protest

"Šlag na torti je da ono što nisu oni prodali, Brković danas ruši, pa sada Herceg Novi liči na Bejrut, a radnici na stanovništvo Afrike", kazala je Banković
0 komentar(a)
hotel plaža, Foto: Arhiva Vijesti
hotel plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.04.2012. 10:06h

Radnici Vektra Boke traže od premijera Igora Lukšića da se uključi u rješavanje njihovih problema, jer kako su kazali, više ne vjeruju obećanjima većinskog vlasnika Dragana Brkovića. Radnici traže isplatu zaostalih plata i ostalih dugova i programirani stečaj, koji bi im omogućio da ostanu u kompaniji.

Oko 150 radnika Vektra Boke, koji još iščekuju definitivnu odluku Apelacionog suda o stečaju svom većinskom vlasniku Vektri Montenegro, ne vjeruju više menadžmentu ni Brkoviću koji im je čak i pismeno obećao da će im do prvog aprila isplatiti zaostale plate, regrese, prevoz i topli obrok. Umjesto toga isplaćena im je jedna plata i razlika od oktobarske zarade, iako su od vlasnika obaviješteni da su isplaćene dvije plate.

"Doprinosi nijesu uplaćeni skoro dvije godine", kazao je predsjednik sindikata Pavle Radović. Zbog toga su uputili zahtjev premijeru Igoru Lukšiću da se uključi u rješavanje njihovih problema.

Članica sindikata Ljilja Banković je kazala da je, otkako je Vlada počela da rukovodi turizmom u Herceg Novom, postavljajući svoje direktore koji su prodali brodove, autobuse i neke objekte u Beogradu i Herceg Novom, počelo propadanje Boke.

"Šlag na torti je da ono što nisu oni prodali, Brković danas ruši, pa sada Herceg Novi liči na Bejrut, a radnici na stanovništvo Afrike", kazala je Banković.

Premijera Lukšića radnici su u pismu obavijestili da je Vektra Boka kreditno zadužena 3,25 miliona eura, pa traže da se taj novac vrati kompaniji i raskine ugovor sa Vektrom.

U odgovoru menadžmenta kompanije se objašnjava da je kredit podignut u predprivatizacionom periodu, kao i još 90 hiljada eura za rješavanje stambenog pitanja jednog od članova menadžmenta. Tvrdi se da novi vlasnici nijesu ni cent zadužili kompaniju, kao i da menadžment intenzivno radi na stvaranju uslova za isplatu preostale četiri plate.

Predstavnik sindikalnog opštinskog povjerništva Vule Ćirtović savjetovao je radnicima da dobro razmisle o budućim potezima i o najavljenim radikalnim rješenjima.

"Problem je kako izaći iz štrajka, jer on može voditi u stečaj koji radnicima ne odgovara", kazao je Ćirtović.

Radnci su ostali pri zahtjevu da daju rok vlasniku Vektra Boke da im za sedam dana isplati dugovanja, a ako to ne učini preduzeće radikalnije mjere.

Bonus video: