Kosovo i Crna Gora mogu bolje ekonomski sarađivati

Zamjenik premijera i ministar industrije i trgovine, Mimoza Kusari Ljilja kazala je da, što se tiče odnosa dvije zemlje, treba raditi na povećanju iskorišćavanja mogućnosti
0 komentar(a)
Priština, Foto: Slobodnaevropa.prg
Priština, Foto: Slobodnaevropa.prg
Ažurirano: 04.04.2012. 15:19h

Kosovo može postati značajan partner Crne Gore u ekonomskim odnosima zahvaljujući komplementarnosti privrednih struktura, gdje ima prostora za saradnju, ocijenjeno je danas u Prištini na Poslovnom forumu privrednih komora te dvije zemlje.

“Tržišta Crne Gore i Kosova upućena su jedno na drugo, pri čemu prostora za saradnju ima. Da bi se privukle strane investicije, dvije zemlje moraju nastupati zajedno i promovisati što više region”, navodi se u saopštenju Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Grđaljiju smatra da su ekonomski odnosi između dvije zemlje veoma važni.

“To znači da moramo uvijek i što više poboljšavati naše odnose. Osim geografske blizine koju imamo, zadovoljni smo time što smo napravili do sada i moramo da ojačamo što je više moguće robnu razmjenu”, kazao je Grđaljiju.

On je naveo da je cilj Foruma kako promovisati što više regiju. Niko od stranih ulagača neće doći da investira samo u Kosovo ili Crnu Goru, već će pokušati da napravi jednu skupinu tih država i preko njih da nađe svoj interes.

“Cilj skupa je, takođe, da se iskoristi prilika da se uzmu sredstva iz fondova Evropske unije (EU). Neka to bude model za Kosovo i Crnu Goru da ojačamo prisustvo i pritisak na EU, da bi dobili što više sredstava od EU zajedničkim projektima”, smatra Grđaljiju.

Zamjenik premijera i ministar industrije i trgovine, Mimoza Kusari Ljilja kazala je da, što se tiče odnosa dvije zemlje, treba raditi na povećanju iskorišćavanja mogućnosti.

Bonus video: