Ugovor za Boku zasad neće biti raskinut

Vlada aktivno prati razvoj situacije u ovom preduzeću i shodno tome, sve aktivnosti prevashodno su usmjerene na obezbjeđivanje uslova da se zaštite interesi zaposlenih
54 pregleda 0 komentar(a)
hotel plaža, Foto: Arhiva Vijesti
hotel plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2012. 07:32h

Pokretanje stečajnog postupka u Vektri Montenegri DOO, po sili zakona, ne znači automatski raskid privatizacionog ugovora za HTP Boka, ali ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu odluku Privrednog suda, država će moći da traži raskid jer je to i predviđeno Ugovorom o kupoprodaji akcija, potvrđeno je sinoć „Vijestima“ iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"U svakom slučaju, Vlada aktivno prati razvoj situacije u ovom preduzeću i shodno tome, sve aktivnosti prevashodno su usmjerene na obezbjeđivanje uslova da se zaštite interesi zaposlenih i omogući njihov bolji ekonomski i socijalni položaj i omogući realizacija neophodnih investicionih aktivnosti, kako bi se stvorili uslovi za kvalitetno i značajnije pozicioniranje Herceg Novog na sve zahtjevnijem turističkom tržištu", istakli su iz ovog Vladinog resora.

Državni fondovi su krajem 2007. prodali Vektri Montenegro 59,45 odsto akcija HTP Boke za 22,2 miliona eura.

Kako naplatiti garancije?

Iz Ministarstva su kazali da privatizacioni ugovor u potpunosti štiti interes prodavaca i Savjeta za privatizaciju, kao potpisnika predmetnog ugovora. Ugovor prate i garancije Vektre u iznosu od 12,5 miliona eura, od čega 10 miliona u vidu mjeničnog obezbjeđenja i 2,5 miliona u obliku upisane hipoteke na nepokretnostima.

To znači da bi nakon raskida ugovora država mogla jedino da naplati garancije kroz prijavu tog potraživanja tokom stečaja.

Bonus video: