SSCG stupa u generalni štrajk ukoliko izostane dogovor sa Vladom

SSCG ne planira da se, prilikom organizovanja protesta, udružuje sa drugom sindikalnom centralom
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 14:23h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) najavio je mogućnost organizovanja generalnog štrajka zbog visokih cijena goriva i struje, ukoliko na sastanku sa predstavnicima Vlade ne nađu pozitivna rješenja.Glavni Odbor SSCG je na današnjoj sjednici odlučio da Vladi i socijalnom dijalogu pruži još jednu šansu na sastanku koji bi trebalo da se organizuje u narednih deset dana.“Na tom sastanku saslušaćemo šta predstavnici Vlade planiraju da urade na poboljšanju životnog standarda stanovništva i na osnovu tih činjenica, za oko 20 dana kada bude sjednica Skupštine Saveza, odredićemo dalje korake sindikalne borbe, pa sve do štrajka”, rekao je generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić na konferenciji za novinare.On je dodao da će zahtijevati da se sjednica Socijalnog savjeta održi u prostorijama SSCG, kako je bila ranija praksa.“Ne prihvatamo ovoga puta zauzetost premijera Igora Lukšića. Tražićemo hitan sastanak i da se on odazove sastanku. Ako Lukšić nema vremena mi ćemo naći vremena da ga posjetimo”, poručio je Masoničić zahtijevajući da Vlada na sastanku izađe sa jasnim planom i strategijom kako da se poboljša životni standard građana.

Vladi data još jedna šansa

Prema njegovim riječima, Vladi je data još jedna šansa da se u direktnim razgovorima sa predstavnicima SSCG dođe do pozitivnih rješenja.“Napravićemo dobru analizu i ukoliko ocijenimo da je potrebno organizovaćemo generalni štrajk. Vjerujemo da će se Skupština SSCG, kao njegov najviši organ koja jedina i može donijeti odluku o organizovanju generalnog štrajka, na taj način i odrediti”, kazao je Masoničić.

SSCG će, prema riječima Masoničića, od Vlade tražiti objašnjenje kako planira da doprinese da kriza u Crnoj Gori ne bude doživljena na način da još drastičnije pada standard građana.Zahtijevaće i da se Vlada ne zadužuje da bi isplaćivala socijalne programe, da pokrene investicije, kao i da pomogne poljoprivrednim proizvođačima i poveže grane poljoprivrede i turizma.“Tražićemo i da se Vlada bori protiv sive ekonomije, rada na crno, kao i procjenu koliko akcize i prihodi Elektroprivrede (EPCG) pune budžet. Na osnovu toga ćemo zahtijevati da se Vlada odrekne tih akciza ili da one budu manje”, naveo je Masoničić.

“Izdržljivost građana je na izmaku”

Predsjednik Granskog sindikata turizma, Čede Milinić, smatra da država mora da ima značajniju ulogu kada je u pitanju formiranje cijena goriva, bez obzira na samostalnost kompanija koje se bave prometom tog energenta.Ona je podsjetila i da se najnovije poskupljenje struje od januara već nalazi u sudskoj proceduri, a da se sada već razmatra novo podizanje cijena.“Pa šta to znači? Da li je to stvarno malo opterećenja u mozgu ovog naroda koji i ovako ne može da plati račune ili treba namjerno stvoriti još neke tenzije i kome one idu u prilog”?, pitala je Milinić.Prema njenim riječima, EPCG, kao važan sistem i Regulatorna agencija za energetiku (RAE), moraju malo odmjerenije, ozbiljnije i odgovornije da daju izjave.“Izdržljivost građana je na izmaku”, upozorila je Milinić.Masoničić pita kako će visoke cijene goriva u Crnoj Gori uticati na predstojeću sezonu i na kretanje cijena životnih namirnica.

SSCG ne planira da se, prilikom organizovanja protesta, udružuje sa drugom sindikalnom centralom

Galerija

Bonus video: