Umjesto da ih ulože u EPCG, 60 miliona Acu Đukanoviću na raspolaganju

Italijanski A2A već dvije i po godine suvlasnik u Elektroprivredi , a još nema značajnih investicija
67 pregleda 0 komentar(a)
aco đukanović, Foto: Zoran Đurić
aco đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.03.2012. 09:30h

Menadžment Elektroprivrede još ne povlači desetine miliona eura iz Prve banke za investiranje, nego ih skoro dvije i po godine “obrće” banka koju kontrolišu braća - biznismen i lider vladajućeg DPS-a, Aco i Milo Đukanović.

Italijanska kompanija A2A preuzela je upravljanje Elektroprivredom u februaru 2010. godine, a od oktobra 2009. je manjinski vlasnik crnogorske kompanije. Nove, ozbiljne investicije nema od dolaska stranog partnera u EPCG, a Vlada je najavljivala da upravo zbog toga poluprivatizuje energetski dragulj Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević izjavio je početkom decembra prošle godine da "najavljuju povlačenje novca" iz Prve banke, naglašavajući da je "najviše sredstava oročeno na tri mjeseca". Ako je tako, već bi trebalo da je povučen najveći dio od oko 60 miliona eura, koji čuvaju likvidnost Prve i usmjeren na projekte za poboljašanje dotrajalog distributivnog sistema. Kada se doda to što Kovačević tvrdi da EPCG, koja je suvlasnik Prve, "nema problema da povuče svoj novac" iz te banke, iako bi joj toliki odliv "stvorio probleme kao što bi i drugim bankama", nije jasno što ne počnu krupne investicije. Kompaniji se ulaganja svakako vraćaju kroz cijene struje, bez obzira na to što nivoom povrata na investicije nije zadovoljna uprava crnogorsko-italijanske kompanije.

EPCG: Mali povrat na investicije

Poslovodstvo EPCG, kada se brani od neulaganja, saopštava da je "profitabilnije da je novac u banci jer ubiraju kamatu veću od povrata na investicije, koji odobrava Agencija za energetiku".

Iz kompanije su objavili u decembru 2011. da je oko deset miliona iz dokapitalizacije Elektroprivrede, preko koje je A2A unio 96 miliona eura, u bankama mimo Prve. Kovačević je izjavio Televiziji Vijesti da je od ukupne sume potrošeno oko 25 miliona na investicije, posebno za modernizaciju pljevaljske termoelektrane.

Iz EPCG je izostao odgovor na koje tačno projekte je potrošen taj dio novca, osim ugradnje brojila na daljinsko očitavanje za koje su se zadužili kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Vijestima" nije odgovoreno na pitanja od 11. marta - koliko sada iznose ukupni depoziti EPCG u Prvoj banci i koliko se odnosi na novac iz dokapitalizacije energetske kompanije, na koji rok su oročena ta sredstva, niti je precizirano koliko novca je oročeno u drugim (kojim) bankama.

O tome kada namjeravaju da počnu krupne investicije i koje, još se nisu zvanično oglasili.

U kompaniji nezvanično saopštavaju da će, osim ugradnje takozvanih "pametnih" strujomjera, krenuti i u druge investicione projekte, ali čekaju povećanje povrata na investicije kojim će tražiti da budu opterećene cijene od 1. avgusta.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: