Invalidi rada Bijelog Polja počeli protest, prijete dolaskom u Podgoricu

Udruženje invalida rada podržava i 3.000 bivših radnika spremnih, ukoliko bude potrebno, da im se pridruže na protestnom maršu do Podgorice
57 pregleda 0 komentar(a)
Invalidi rada Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Invalidi rada Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 20.03.2012. 15:50h

Invalidi rada Bijelog Polja nastavili su protest koji su zamrznuli krajem decembra razočarani, kako je kazao predsjednik Udruženja Lazar Knežević, odnosom nadležnih prema njihovim zahtjevima.

"Prije 20-tak dana zatražili smo da nam se omoguće subvencije za struju i još nijesmo dobili odgovor. Prijeti se i povećanjem PDV-a, smanjenjem plata zaposlenima i crkaravice koju primaju penzionerima. Tražimo od nadležnih da poštuju Ustav koji invalidima garantuje posebna prava i poštovanje socijalne povelje i direktivu Evropske zajednice kojom je definisano da se invalidi stave pod posebnu zaštitu", rekao je Knežević.

On je naglasio da Udruženje invalida rada podržava i 3.000 bivših radnika spremnih, ukoliko bude potrebno, da im se pridruže na protestnom maršu do Podgorice.

"Na poziv Ministarstva rada i socijalnog staranja idemo na pregovore u Podgoricu gdje ćemo tražiti da se ispune zahtjevi.Tražimo da svi invalidi rada u Crnoj Gori koji imaju privremenu nadoknadu do regulisanja penzije ostvare primanja prosječne penzije u državi, da kolege koje nijesu ostvarile pravo kod Fonda PIO na invalidsku penziju niti djelimičnu, da se dovedu u povoljniji položaj kod ostvarivanja prava na starosnu penziju", saopštio je Knežević neke od zahtjeva.

On je poručio, da će se štrajk u početku odvijati u njihovim prostorijama i ukoliko nadležni ne reaguju na zahtjeve, protest će prenijeti ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja u Podgorici, gdje će ostati do ispunjenja.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović je posjetio Udruženje invalida rada koji su "nesposobnost" zaradili na teškim poslovima i podržao njihove zahtjeve.

"Država mora riješiti njihov status i očekujemo da će se u Ministarstvu rada i socijalnog staranja doći do kvalitetnog dogovora", kazao je Krgović.

Bonus video: