Kamate visoke i zbog velikih troškova banaka

CBCG je u nekoliko navrata posljednjih mjeseci isticala da postoji prostor za snižavanje kamatnih stopa
202 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 09:18h

Iako poslovne banke ističu da nemaju prostor za snižavanje kamatnih stopa za klijente i žale se na skupe pozajmice iz inostranstva a traže poreske olakšice i garancije od države za povlačenje jeftinih kreditnih linija, one ne smanjuju svoje troškove.

To pokazuju podaci Centralne banke (CBCG) prema kojima su opšti troškovi banaka na kraju prošle godine dostigli 106,4 miliona eura i viši su za 4,7 odsto (4,8 miliona eura) u odnosu na kraj 2010. godine, odnosno za 5,3 odsto (5,3 miliona eura) u odnosu na kraj 2009. godine.

CBCG je u nekoliko navrata posljednjih mjeseci isticala da postoji prostor za snižavanje kamatnih stopa.

"Opšti troškovi banaka uključuju troškove plata i doprinosa, troškove poslovnog prostora i fiksne aktive i ostale operativne troškove. U principu kod banaka koje imaju dovoljan nivo osnovnih prihoda iz kojih se mogu pokriti operativni troškovi, rast operativnih troškova nije zabrinjavajući, naročito ako se radi o velikim bankama sa razgranatom mrežom filijala. Tokom neposrednih kontrola koje se odvijaju shodno našem planu za 2012. godinu i koje su već otpočele predmet svake kontrole, između ostalog, biće i visina operativnih troškova. U onim slučajevima kada se utvrdi da nivo osnovnog prihoda banke, odnosno nivo prihoda od kamata i naknada nije dovoljan da pokrije opšte troškove, bankama će biti naložene supervizorske mjere da iste svedu na prihvatljiv nivo", kazala je za „Vijesti“ direktor Direkcije za analizu i kontrolu rizika banaka CBCG Milena Knežević.

Troškovi činili 3,8 odsto ukupne aktive banaka

Ona je istakla da značajan dio operativnih troškova banaka čine troškovi plata i da oni predstavljaju po pravilu “najotporniju stavku” za smanjenje.

Knežević je rekla da je teško govoriti o tome koliko bi kamatne stope bile niže ukoliko bi banke svele operativne troškove na razumnu mjeru.

"Suština treba da bude u tome da ne budemo u situaciji da banke svoje interne neracionalnosti (previsoke operativne troškove) prebacuju na klijente preko visokih kamatnih stopa", istakla je Knežević

"Suština treba da bude u tome da ne budemo u situaciji da banke svoje interne neracionalnosti (previsoke operativne troškove) prebacuju na klijente preko visokih kamatnih stopa", istakla je Knežević.

Prema podacima CBCG opšti troškovi su činili 3,8 odsto ukupne aktive banaka na kraju 2011. godine i posmatrano po bankama ovaj odnos se kretao od 2,7 do 9,5 odsto. Prema posljednjim raspoloživim podacima, odnos opštih troškova i aktive banaka u Srbiji iznosio je oko tri odsto, u Hrvatskoj dva odsto, a u Austriji jedan odsto.

U strukturi opštih troškova na kraju 2011. godine najveće učešće se odnosi na troškove plata 51,5 odsto i one bilježe rast od 2009. godine.

"U odnosu na kraj 2010. godine troškovi plata su uvećani za 3,4 odsto, odnosno 6,8 odsto u odnosu na kraj 2009. godine. Rast plata u prošloj godini zabilježen je kod osam banaka i kretao se od 1,3 do 31,6 odsto. Istovremeno, broj zaposlenih u bankarskom sektoru je povećan za 2,8 odsto u odnosu na kraj 2010. godine. Posmatrano po bankama broj zaposlenih je povećan kod sedam banaka, a porast se kretao od 2,6 do 9,9 odsto", navela je Knežević.

Troškovi poslovnog prostora i fiksne aktive uvećani su za 2,3 odsto

Prema podacima rasli su i troškovi poslovnog prostora, fiksne aktive i ostali troškovi u protekle dvije godine. U strukturi opštih troškova banaka 27,8 odsto se odnosi na troškove poslovnog prostora i fiksne aktive, a 20,7 ostale troškove.

"U odnosu na kraj 2010. godine troškovi poslovnog prostora i fiksne aktive uvećani su za 2,3 odsto, a ostali troškovi za 11,7 odsto, a u odnosu na kraj 2009. godne troškovi poslovnog prostora i fiksne aktive veći za 13,5 odsto, dok su ostali troškovi smanjeni za 7,1 odsto.Ostali troškovi koji bilježe najveći rast u prošloj godini obuhvataju profesionalne provizije, troškove komunikacionih mreža, materijala, publikacija, reklamiranja... U okviru te grupe troškova, u odnosu na kraj 2010. godine najviše su uvećani troškovi po osnovu stručnih naknada i to za 42,6 odsto. Troškove po tom osnovu imalo je osam banaka, pri čemu su tri banke imale smanjenje, a pet rast koji se kretao od 27,5 do 98,1 odsto. Pored toga, u odnosu na kraj 2010. godine uvećani su troškovi reklamiranja i marketinga za 28 odsto. Posmatrano po bankama, troškovi reklamiranja i marketinga su uvećani kod devet banaka i rast se kretao od 11,9 do čak 111,9 odsto."

Galerija

Bonus video: