Tužilaštvo će preispitati 109 predmeta o sumnjivim privatizacijama

Vodi se istraga protiv 436 osoba povodom odobravanja kredita kod poslovnih banaka i drugih finansijskih organizacija
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 19:39h

Vrhovno državno tužilaštvoče je najavilo da će tokom aprila “ocijeniti svrsishodnost preispitivanja” prijava na procese privatizacije na sjeveru Crne Gore, koje su bile odbačene i arhivirane, što je bio jedan od zahtjeva građanskog protesta koji je održan 5. marta u Bijelom Polju.

Tu ocjenu će u postupku redovne godišnje kontrole obaviti Komisija Vrhovnog državnog tužilaštva sa Višim državnim tužiocem u Bijelom Polju i nadležnim osnovnim državnim tužiocima.

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić je u saopštenju navela da bi primjenom novog Zakonika o krivičnom postupku i većim tužilačkim ovlašćenjima, eventualno, mogli doći do pribavljanja dokaza za aktiviranje ovih predmeta.

"Do ove situacije mogli bi dovesti i novi dokazi, koje bi pribavili drugi nadležni organi, u postupku eventualnog preispitivanja privatizacije, revizije poslovanja privatizovanih preduzeća i sprovedenih stečajnih postupaka", navela je Čarapić.

Netransparentne privatizacije?

Učesnici protesta tvrdili su da su brojna preduzeća na sjeveru privatizovana na netransparentan način, odnosno da je pojedinim vlasnicima omogućeno da opljačkaju imovinu i obezvrijede preduzeća kako bi radnike izbacili na ulicu, kao i da je većina njihovih prijava odbijena ili uopšte nisu dobili odgovor.

Sa protesta u Bijelom Polju

Čarapićeva je navela da su povodom protesta zahtijevali od Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju informaciju o postupanju osnovnih državnih tužilaštava u krivičnopravnim slučajevima postojanja osnova sumnje da su odgovorna lica u privatizovanim preduzećima izvršila krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti i krivičnopravnim slučajevima, koji su formirani u vezi s odobravanjem kredita kod poslovnih banaka i drugih finansijskih organizacija, na štetu lica koja su u dokumentaciji navedena kao žiranti.

Učesnici protesta tvrdili su da su brojna preduzeća na sjeveru privatizovana na netransparentan način

"Vrhovno državno tužilaštvo je informisano da je od 2003. do 05. marta 2012. godine u krivičnoj evidenciji osnovnih državnih tužilaštava u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama, Plavu i Kolašinu formirano 109 predmeta povodom osnova ili osnovane sumnje, da su odgovorna lica u privatizovanim preduzećima izvršila krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, te da su od 2008. do 5. marta 2012. godine u krivičnoj evidenciji ovih tužilaštava formirani predmeti protiv 436 osoba povodom odobravanja kredita kod poslovnih banaka i drugih finansijskih organizacija, na štetu lica koja su u dokumentaciji navedena kao žiranti", navodi se u saopštenju Ranke Čarapić i dodaje da u postupku provjere brojnih sumnji nijesu dokazane zloupotrebe odgovornih lica u privatizovanim preduzećima, zbog čega je najveći broj slučajeva arhiviran, ali i da su u predmetima povodom odobravanja kredita kod poslovnih banaka i drugih finansijskih organizacija, na štetu lica koja su u dokumentaciji navedena kao žiranti, nadležna tužilaštva imala znatno više uspjeha.

U saopštenju nije navedeno koliko su imali uspjeha, odnosno koliko je pokrenuto tužbi, koliko je suđenja u toku i koliko je bilo presuda povodom zloupotreba sa kreditima.

Galerija

Bonus video: